Osnovni podatki
2. februar 2017 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

V četrtek, 2. februarja, vas ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC na pogovor z naslovom Kraji in ljudje v gibanju. Povod zanj je izid znanstvene monografije Moving Places: Relations, Return and Belonging (Berghahn, 2016), ki sta jo uredila dr. Nataša Gregorič Bon (Inštitut za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU) in dr. Jaka Repič (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, UL in ZRC SAZU). Avtorji prispevkov se ukvarjajo s tematikami, kot so mobilnost, preseljevanje, pripadnost rojstnemu kraju, odnos do domovine …, ki danes ne burijo le radovednosti antropologov in sociologov, temveč so zanimive za vse prebivalce hitro spreminjajočega se sveta, v katerem na vse naštete pojme danes gledamo bistveno drugače kot, denimo, pred stoletjem.

Kako razložiti, da so izseljenci, ki so se po drugi svetovni vojni podali v Argentino, svojo domovino vzeli tako rekoč s seboj in je v mnogih ves čas tlelo upanje, da se bodo nekoč vrnili vanjo za vedno? Zakaj so ekonomski migranti iz Albanije do svoje domovine razvili mnogo bolj pragmatičen odnos in se na obisk vanjo podajajo kot na neke vrste romanje, a z zavedanjem, da v njej nikoli več ne bodo živeli? Spregovorili bomo tudi o Romih, ki samih sebe nimajo za brezdomce, saj vzpostavljajo odnos do določenih ponavljajočih se lokacij (ne pa do krajev), in o tem, kako “preseliti” malo mesto v bolj svetovljanske zemljepisne širine z organizacijo jazz festivala.

Sodelujoči:

Dr. Nataša Gregorič Bon

Dr. Jaka Repič

Dr. Miha Kozorog (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, UL)

Dr. Alenka Janko Spreizer (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem)

Pogovor bo povezovala Agata Tomažič (ZRC SAZU).

Knjigo Moving Places: Relations, Return and Belonging bo pred prireditvijo (ali po njej) mogoče kupiti s popustom.

Vabljeni!

Prireditev v organizaciji Knjigarne Azil, ZRC SAZU in Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo (FF, UL) poteka ob finančni podpori Javne agencije za knjigo RS.