Osnovni podatki
15. januar 2016 ob 18:00 do 31. januar 2016 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije
PAVLOVA HIŠA
Opis

Prijazno vabimo v Atrij ZRC na ogled gostujoče razstave Lebenswege - Življenjske poti / Slovenske "zdomske delavke" na avstrijskem Štajerskem. Razstavo je pripravila Pavlova hiša.

"Zdomsko delo" (“Gastarbeit”) se je dolgo časa povezovalo z moškimi delovnimi migranti. Dejstvo, da so se v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja odpravile na pot tudi ženske, da bi v tujini dobile zaposlitev, se v javni in znanstveni razpravi ni upoštevalo.

Razstava „Lebenswege - Življenjske poti“ se posveča vsakodnevnim delovnim izkušnjam „zdomskih delavk“ iz Slovenije. Boljše možnosti za zaslužek, nezadostna šolska izobrazba, slaba perspektiva v domovini, želja po pustolovščinah, ljubezen, pobeg iz težkih domačih razmer in tudi individualne priložnosti so privedli mnoge ženske do tega, da so se odločile za delovno selitev. Razstava prikazuje njihove biografije in osvetljuje njihovo „novo“ življenje na avstrijskem Štajerskem.

O razstavi so ob odprtju spregovorile: Dr. Verena Lorber, kuratorka razstave, Elisabeth Arlt, poslovodkinja Pavlove hiše in Ivanka Sagadin, pričevalka.

Razstava je na ogled do 8. februarja 2016.