18

DEC

18:00

Med krilatim levom in dvoglavim orlom. Plemiški naročniki in zbiralci beneških del v notranjeavstrijskih deželah

Predavanje dr. Katre Meke


Osnovni Podatki

18. december 2019 ob 18:00 do 18. december 2019 ob 20:00
Filozofska fakulteta, Univerza v Mariboru (Koroška cesta 160, Maribor, predavalnica 2.13)

Organizator: Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru


Opis

Predavanje bo osvetlilo umetnostne izmenjave med Beneško republiko in Notranjo Avstrijo v 18. stoletju. Geografska bližina, gospodarske povezave in splošna orientiranost k italijanski kulturi so ključno prispevali k prisotnosti beneških del. S poudarkom na Kranjski in Štajerski bo izpostavljeno nekaj pomembnejših plemiških naročnikov in zbiralcev iz vrst novega plemstva (Schellenburg, Segalla) kot tudi iz vrst visokega plemstva. V njihovih zapuščinskih inventarjih so dokumentirane različne zvrsti beneških del, nekatera so atribuirana slovitim mojstrom beneške šole.

Dr. Katra Meke je kustosinja v Narodni galeriji in asistentka z doktoratom na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2017 tudi doktorirala. Za doktorsko disertacijo Beneško baročno slikarstvo na Kranjskem in Štajerskem. Naročniki in zbiralci je leta 2018 prejela fakultetno nagrado.

PDF: vabilo_katra_mb.pdf

------------

Predavanje organiziramo v okviru temeljnega raziskovalnega projekta Umetnost v času zatona plemstva. Transformacije, translokacije in reinterpretacije (J6-1810), ki jih financira Agencija za raziskovalno dejavnost republike Slovenije iz državnega proračuna.