03

OKT

20:00

Mit o Arkadiji

Ljubezen, zavrnitev, trpljenje in zvestoba


Osnovni Podatki

03. oktober 2017 ob 20:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator: Harmonia Antiqua Labacensis


Opis

Spored:

Alessandro Scarlatti
Bernardo Pasquini
Georg Friedrich Händel
Gaetano Boni
Giovanni Zamboni

 

Ansambel musica cubicularis

Barbara Kozelj, mezzosopran
Domen Marinčič, baročni violončelo
Sam Chapman, arhilutnja
Tomaž Sevšek, čembalo

 

Na četrtem koncertu sezone bodo zazvenele italijanske kantate s konca 17. in začetka 18. stoletja, ki pripovedujejo o ljubezni, zavrnitvi, trpljenju in zvestobi v mitski Arkadiji. Posvetna kantata je veljala v takratni Italiji za največji kompozicijski izziv, saj je slikala najfinejše čustvene odtenke ter z žlahtnostjo zgradbe in izraza prekosila sestrsko opero. Alessandro Scarlatti velja za najvplivnejšega skladatelja tovrstnih skladb. Večino jih je napisal za plemiške mecene v Rimu, predvsem za kardinala Pamhilja in Ottobonija pa tudi za švedsko kraljico Kristino. Umetniška srečanja, ki jih je prirejala v svoji palači, so se po njeni smrti razvila v Akademijo Arkadijcev. Njeni člani so zagovarjali vrnitev h klasični preprostosti in resnici, zavračali so sodobne zlorabe poezije in se zgledovali po starogrški in rimski bukoliki. Leta 1706 so v združenje sprejeli Scarlattija, slavnega violinista Corellija in virtuoza na glasbilih s tipkami Bernarda Pasquinija. Georg Friedrich Händel je med bivanjem v Rimu spoznal vse tri in njegove kantate so tesno povezane s Scarlattijevimi.

 

Pred koncertom, ob 19. uri, bo v Mali dvorani ZRC SAZU na Novem trgu 4 (2. nad.) potekal pogovor, na katerem boste lahko slišali, kako nastaja cikel koncertov HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu, kdo ga pravzaprav prireja in še marsikaj drugega.

 

Vstopnice po enotni ceni 5 € so na voljo teden dni pred koncertom v knjigarni Azil na Novem trgu 2 v Ljubljani. Knjigarna Azil (tel. [01] 47 06 475) je odprta od ponedeljka do petka med 10. in 20. uro, v soboto med 10. in 14. uro in uro pred koncertom.

Več informacij:

spletna str.: http://hc.zrc-sazu.si
e-pošta: muz_inst@zrc-sazu.si
tel.: (01) 47 06 219 (dr. Klemen Grabnar)