10

OKT

19:00

Od Rdeče Rose do Calaiske džungle / Javna tribunaOsnovni Podatki

10. oktober 2017 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Prijazno vabimo na javno tribuno z naslovom OD RDEČE ROSE DO CALAISKE DŽUNGLE, ki bo 10. oktobra ob 19. uri v Atriju ZRC.

Sodelujejo: Kate Evans, Aigul Hakimova, Miha Blažič - N'toko, Anej Korsika (moderator).

Kate Evans, znana tudi kot Cartoon Kate, je angleška striparka, umetnica in aktivistka, ki se v svojih delih pogosto ukvarja z aktualnimi družbenopolitičnimi tematikami in vprašanji. Slovenski bralci jo poznajo po risoromanu Rdeča Rosa, stripovski biografijio ikoni politične levice, socialistični filozofinji, borki za pravice žensk in revolucionarki Rosi Luxemburg, ki smo jo nedavno dobili tudi v slovenščini. Njen zadnji strip z naslovom Threads: From the refugee crisis govori o Calaiski džungli, simbolu begunske krize v Evropi.
 
Obe knjigi bomo ob obisku avtorice na festivalu stripa Tinta vzeli za izhodišče pogovora o možnostih emancipatorne politike v pogojih visoko razvitega kapitalizma in zoperstavljanja segregacijskim politikam, ki so jih deležni migranti. Na javni tribuni bo sodelovala še Aigul Hakimova, ena najbolj predanih aktivistk Socialnega centra Rog, v katerem se v zadnjem času največ posvečajo prav beguncem in prosilcem za azil. O moči in poslanstvu, ki ga ima pri opozarjanju in spreminjanju družbene neenakosti, zatiranja in izkoriščanja, umetnost, bo z nami razmišljal tudi Miha Blažič - N’toko. Pogovor bo povezoval Anej Korsika, svobodni pisec in član Inštituta 8. marec.
 
O delu Kate Evans:
 
V risoromanu Rdeča Rosa, ki je lani v prevodu Anje Golob izšel prizaložbi VigeVageKnjige, Kate Evans mojstrsko naslika Roso Luxemburg. Ob branju se pred nami izriše predana revolucionarka, strastna agitatorka in zagrizena teoretičarka, ob vsem naštetem pa ne manjka niti bolj intimna upodobitev Rose in njenega življenja. Tako pri nas, kot po svetu je postal risoroman uspešnica in k branju pritegnil bistveno širše kroge, kot smo pri tovrstni literaturi običajno vajeni. Mnogoplastnostlika in dela Rose Luxemburg namreč ni samo prijeten sprehod po preteklosti, ampak na njem izvemo vsaj toliko tudi o sedanjosti. Kapitalizem, ki ga je analizirala in se proti njemu bojevala Rosa, v svojem bistvu ostaja nespremenjen. Družbenim katastrofam, ki jim je bila priča Rosa (prva svetovna vojna), so sledile nove. Razslojenost, ki ji je bila priča, se je danes pomnožila do neslutenih razsežnosti. Z besedami enega najbogatejših zemljanov, Warrena Buffeta: “razredna vojna se odvija in naša stran v njej zmaguje”. V neskončnem pehanju za še večjimi dobički, to pomeni, da v tej vojni na stotine milijonov izgublja, da, skozi vedno bolj nepovratno uničevanje okolja, izgublja tudi človeštvo.
 
Vojnam za nafto, se pridružujejo vojne za pitno vodo in rodovitno zemljo. Milijoni, ki so ujeti v primež svetovnih gospodarjev vojne in njihovih nacionalnih ter lokalnih silakov, tako običajno ne preostane drugega kot beg. O begunski krizi je Evropa začela govoriti šele takrat, ko so begunci prišli na njene meje in tam začeli iskati boljši jutri. A tudi takrat se ena najbolj razvitih in najbogatejših celin na svetu ni ukvarjala z resničnim reševanjem, ampak s tem, kako “migrantski tok” čim bolj učinkovito zajeziti. Gradile so se ograje, postavljale rezilne žice, od vojne in mukotrpne begunske poti izmučene ljudi, pa se je trpalo v centre za tujce ter improvizirana taborišča. Ena takšnih je bila, dokler je niso demolirali, tudi Calaiska džungla, v kateri je Kate Evans preživela nekaj časa in na podlagi teh izkušenj ustvarila nov risoroman Threads: From the refugee crisis.
 
Javna tribuna bo potekala v sklopu programa festivala stripa Tinta.
 
Organizatorji tribune: Inštitut 8. marec, VigeVageKnjige, Kino Šiška in Knjigarna Azil s podporo Javne agencije za knjigo RS (JAK).
 
Vstop prost.