Osnovni podatki
18. maj 2015 ob 9:30 do 19. maj 2015 ob 16:00

Organizator
Inštitut za slovensko narodopisje
Opis

Daniel J. Boorstin je pred več kot pol stoletja opisal slavne osebe kot posameznike in posameznice, ki slovijo predvsem zaradi svoje slave. Na simpoziju, ki ga prirejata Inštitut za slovensko narodopisje Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, izpostavljajo nekatere takšne posameznike v Srednji in Jugovzhodni Evropi ter pojasnjujejo, na čem temelji njihova slava. Prireditev bo v ponedeljek, 18. maja, z uvodnim predavanjem odprl dr. Ivan Čolović, ugledni srbski etnolog in antropolog, borec za človekove pravice ter ustanovitelj založbe Biblioteka XX vek.

Drugi predavatelji se usmerjajo v več tematskih sklopov in skušajo poiskati vzporednice med njimi. Posvečajo se, denimo, sodobnim in preteklim direktorjem, politikom in ekonomistom, ki morajo nenehno skrbeti tudi za svojo javno podobo. Iz različnih smeri skušajo osvetliti podobo in dejavnosti umetnikov, na primer glasbenikov, režiserjev in kiparjev, ki se pojavljajo na pomembnih javnih prireditvah in poudarjajo svojo slavo z uprizarjanjem »psevdo-dogodkov«. Analizirajo slavo športnikov, ki jim ploskamo, ko stojijo na zmagovalnem odru z medaljo okoli vratu, posmehujemo pa se jim, ko se ne uspejo povzpeti na stopničke – ali ko padejo z njih. Raziskovalci na simpoziju nudijo še vpogled v lastno delo in ugotavljajo, kdo so najbolj sijoče zvezde znanosti in kako tem posameznikom uspe ohraniti sijaj v akademskem prostoru in izven njega. Na simpoziju se ne posvečajo le ljudem, temveč tudi stvarem (recimo vozilom), ki lahko prav tako pridobijo zvezdniški status.

Simpozij bodo sklenili v torek, 19. maja, in sicer z vsebinsko predstavitvijo nove predstave Slovenskega mladinskega gledališča z naslovom Rokova modrina, ki opisuje heroja in zvezdo slovenskega smučanja Roka Petroviča. O predstavi bosta spregovorila scenarist Boštjan Videmšek in režiser Matjaž Pograjc.

Kje in kdaj?

Ponedeljek, 18. maj, 9:30-17:00. Prešernova dvorana SAZU (Novi trg 2, Ljubljana).

Torek, 19. maj, 9:30-16:00, dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU (Gosposka ulica 16, Ljubljana).

 

Organizacijski odbor

Dan Podjed, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje (vodja organizacijskega odbora); Marjana Strmčnik, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta; Sara Špelec, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta; Saša Babič, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje.

Programski svet

Božidar Jezernik, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Slovenija (vodja programskega sveta); István Povedák, MTA-SZTE Raziskovalna skupina za proučevanje kultur religije (Madžarska); Ivan Čolović, Biblioteka XX. vek (Srbija); Jurij Fikfak, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje (Slovenija); Tomislav Pletenac, Univerza v Zagrebu, Filozofska fakulteta (Hrvaška).

Prireditelja

Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje

Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

Dodatne informacije o programu in prireditvi

Dan Podjed, E: dan.podjed@zrc-sazu.si, M: 031 820 198

Facebook stran dogodka: https://www.facebook.com/events/801546536581673/