Osnovni podatki
17. april 2014 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2

Organizator
Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije
Opis

Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU vas vabi na okroglo mizo z ddr. Miro Delavec Touhami in Abdelom Touhamijem.

Doktorica znanosti s področja literarnih ved in prava Mira Delavec Touhami je avtorica več znanstvenih del o Josipini Turnograjski in ustanoviteljica Kulturnega društva Josipine Turnograjske. Kot snemalka in prevajalka iz tamaška v slovenščino je sodelovala pri slovensko-nemški produkciji filma Petra Braatza z naslovom Tamikrest, ki predstavlja življenje in boj Tuaregov za preživetje skozi glasbo tuareške skupine Tamikrest. Leta 2014 je izdala knjigo Hči puščave/Taraut en tenere, ki predstavlja kulturno dediščino Tuaregov in življenje z njimi v Sahari (2006–2013); po predstavitvi bo knjiga naprodaj (25 €). Že tretje leto poučuje v Nemčiji (v Baden-Württembergu) slovenske izseljence in njihove potomce slovenski jezik, in sicer kot redno zaposlena učiteljica slovenskega dopolnilnega pouka v organizaciji Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. Abdel Touhami je Tuareg iz Alžirije, ki zdaj živi v Nemčiji in Sloveniji.

O dediščini življenja Tuaregov v Libiji, Alžiriji, Maliju in Nigru, o tamašku in slovenskem jeziku ter o izseljensko-priseljenskih izkušnjah v Sloveniji, Nemčiji in Alžiriji se bo z gostoma pogovarjala dr. Marijanca Ajša Vižintin.

Okrogla miza bo potekala v četrtek, 17. aprila 2014, ob 19. uri v Atriju ZRC.

Prijazno vabljeni!