01

JUN

17:00

Predavanje in projekcija filma ob svetovnem dnevu narcistične zlorabe

Dogodek v okviru programa Omra


Osnovni Podatki

01. junij 2022 ob 17:00 do 01. junij 2022 ob 21:00
Medgeneracijski center Vezenina, Bled
Opis

Narcizisem je ena tistih osebnostnih motenj, ki je v današnji družbi spodbujevana in celo nagrajevana: le kdo ne občuduje samozavestnih politikov, karizmatičnih filmskih ali glasbenih zvezdnikov ali drznih vplivnežev, ki se za všečke ne pomišljajo lotiti še tako nevarnih podvigov? Takšnim ljudem je pogosto skupno tudi, da so navdušeni le nad lastnimi idejami in stremijo k temu, da se vse vrti okoli njih, ne glede na stiske ljudi okrog njih, ki jih takšno vedenje prizadene. Močno izražene narcistične osebnostne poteze, kot so odkrito večvredno vedenje, razvrednotenje drugih, manipulativnost, ukazovalnost ..., so ponavadi eden od znakov narcistične osebnostne motnje, ki lahko zagreni življenje marsikateremu bližnjemu. Dolgotrajna zveza z osebo z izraženimi narcističnimi potezami lahko privede do sindroma narcistične zlorabe. Gre za skupino simptomov, ki se povezujejo z vsiljivimi spomini na narcisa, izogibajočim vedenjem, čustveno otopelostjo, anksioznostjo in nihanjem razpoloženja.

Na 1. junij, svetovni dan ozaveščanja o narcistični zlorabi, vas zato vabimo v prostore Medgeneracijskega centra Vezenine Bled, kjer bomo s predavanjem in filmsko projekcijo poskušali okrepiti prepoznavanje in ozavestiti o posledicah narcistične osebnostne motnje.  

Začelo se bo ob 17. uri, in sicer s predavanjem Patološki narcisizem in sodobna družba, ki ga bo izvedel psiholog Dino Manzoni, asistent na Družbenomedicinskem inštitutu ZRC SAZU in sodelavec programa OMRA. Spregovoril bo o okoliščinah, v katerih je narcizem vzniknil, ter orisal mehanizme, zaradi katerih je ta motnja danes postala malone zaželena.

Ob 18. uri boste lahko prisostvovali projekciji filma Tekla bo kri (There Will Be Blood, 2007) režiserja Paula Thomasa Andersona, ki pripoveduje življenjsko zgodbo brezkompromisnega naftnega mogotca iz časa dvajsetih let dvajsetega stoletja v Kaliforniji in v katerem se posledice narcističnih osebnostnih potez jasno izražajo.

Na prireditvi boste lahko tudi prelistali knjige založbe Chiara, pri kateri izhaja zbirka Knjiga kot zdravilo. Prav tam je nedavno izšla knjiga V opoju narcisa avtorice Loti Palmer, ki je pričevanje o življenju s partnerjem z narcistično motnjo in je zdaj doživela že drugo, dopolnjeno izdajo. Knjige bodo naprodaj s popustom.

Vabljeni!