Osnovni podatki
4. december 2018 ob 19:00
Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Pot na Fužine 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

Prijazno vabimo na predstavitev knjige Projekt: Nova Gorica, ki bo v torek, 4. decembra ob 19. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Na dogodku bo knjigo v pogovoru z arhitektom Milošem Koscem predstavil njen avtor Tomaž Vuga.

Bogato ilustrirana knjiga, ki je letos izšla pri Založbi ZRC, raziskuje razloge za nastanek in razvoj Nove Gorice, pa tudi razloge za zaostajanja, celo nazadovanja v njenem sedemdesetletnem življenju.

Je osebni pogled avtorja, domačina, ki je v najustvarjalnejšem delu svojega življenja, v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, deloval kot urbanist mesta. Avtor s pripovedjo sega tudi globlje v preteklost prostora bodočega mesta in išče odgovore na nekatere še vedno aktualne dileme o nastanku mesta. Ukvarja se predvsem z optimističnim in v prihodnost zazrtim obdobjem najhitrejše rasti Nove Gorice med letoma 1963 in 1982. Ne more pa obiti tudi kasnejših dogajanj v mestu, v katera ni bil neposredno vključen; tako prikaže predvsem kontinuiteto razvoja mesta.

Na koncu dodaja še svoje poglede na Novo Gorico, kakršna je danes in kakršna bi lahko bila v prihodnosti. Seveda je to njegova vizija, predstavlja jo brez pričakovanj, da se bodo z njo vsi strinjali.

Na dogodku bo knjiga na voljo po znižani ceni.