Osnovni podatki
7. april 2016 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Filozofski inštitut
Opis

Knjigarna AZIL in Društvo za teoretsko psihoanalizo vas ob izidu nove knjige filozofa in kolumnista Tadeja Trohe Intervencije v nepovratno vabita na predstavitveno predavanje z naslovom Sekundanti sveta, ki bo v četrtek, 7. aprila, ob 19. uri, v Atriju ZRC.

Tadej Troha: Sekundanti sveta

»V boju med seboj in svetom sekundiraj svetu,« je v enem svojih fragmentov zapisal Franz Kafka. Kdor se želi zoperstaviti svetu, kdor želi svet spremeniti, kdor želi svet obrniti na svojo stran, napeljuje Kafka, mora stopiti na stran sveta. Sami ne bomo spremenili sveta – svet lahko spremeni le svet sam.

Ga lahko pretentamo že na prvo žogo? Smemo svet, proti kateremu se borimo, razcepiti na dvoje? Nam svet, ki mu sekundiramo, ko se borimo z njim, dopušča selekcijo? Nam dovoljuje, da se v njem opremo le na tiste, za katere verjamemo, da so naši zavezniki? Nikakor: ker svet ne sekundira nam, temveč mi njemu, se mu ne moremo zoperstaviti z lastnimi, že izdelanimi filtri, temveč le tako, da ga namesto za prst, ki nam ga ponuja, zagrabimo za roko.

Svetu lahko le sekundiramo. A ker nam to sploh dopušča, mu smemo sekundirati tudi na mestih, kjer navidez noče naše pomoči, tudi na mestih, kjer mu že sekundirajo drugi. Če se bomo znali vpisati tudi tja, kjer nas še ni, če se bomo znali vtihotapiti tudi v njegove zasedene prostore, če se bomo naučili vohuniti za konkurenco in jo razumeli bolje, kot se razume sama, če bomo bolje spoznali že zarisano prihodnost, bo svet, ne da bi se povsem zavedali, postal bolj naš. Svet ni slab, svet ni sprijen, svet ni kot tak že svet drugih. Svet je le nepovraten.

O knjigi:

Intervencije v nepovratno (Društvo za teoretsko psihoanalizo, zbirka Analecta, 2015)

Kako intervenirati v nepovratne procese? Kako intervenirati v procese, ki se zdijo že dločeni? Kako delovati, ko smo soočeni s situacijo, za katero je videti, da se odvija po avtomatizmu in povsem mimo nas?

V iskanju odgovora na izhodiščno vprašanje se avtor obrača na številna področja: od Freudove psihoanalize in modernistične literature (Kafka, Beckett, Kristof) do popularne kulture (South Park) in sodobne politike. V knjigi tako poleg poglobljene konceptualne analize pojma nepovratnosti izvede tudi serijo praktičnih prikazov postopka »intervencije v nepovratno« na področjih, ki so vsekakor dostopna tudi širšemu bralstvu.

V tem pogledu velja posebej izpostaviti zaključni poglavji, kjer avtor, sicer redni kolumnist časopisa Dnevnik, prek revizije freudovske množične psihologije analizira empirične primere množic, ki so v zadnjih letih zaznamovale slovenski politični prostor: od množice vstajnikov, ki se je zbrala pod geslom »gotof si«, in množice vztrajnikov, ki se je organizirala v podporo Janezu Janši, do ksenofobne množice, ki se je ob nastopu begunske krize pojavila na spletnih forumih in družabnih omrežjih.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prireditve v organizaciji Knjigarne Azil podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK).