Osnovni podatki
17. april 2018 ob 11:00
Promocijsko-kongresni center Pr' Nanetov'h (Matavun št. 8, Park Škocjanske jame)

Organizator
Založba ZRC
Opis
Spoštovane, spoštovani,
 
Škocjanske jame so prva znamenitost v Sloveniji, ki je bila leta 1986 vpisana na Unescov seznam naravne dediščine. Za turistični obisk so jame seveda odprli že veliko prej in pri Založbi ZRC je pravkar izšla knjiga z naslovom Škocjanske jame 1920 – 1940, v kateri avtor dr. Trevor Shaw popisuje, kaj se je s to znamenitostj dogajalo v precej razburkanem obdobju zgodovine – času med obema vojnama. http://zrcalnik.zrc-sazu.si/
 
Predstavili jo bomo v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame, Slovenija, in sicer v torek, 17. aprila, ob 11. uri v Promocijsko-kongresnem centru Pr' Nanetov'h (Matavun št. 8, Park Škocjanske jame).
 
Predstavitev knjige in pogovor z dr. Trevorjem Shawom bo vodil mag. Aleš Pogačnik, urednik Založbe ZRC.
 
Knjiga Škocjanske jame 1920 – 1940 obravnava upravljanje in administracijo jam v času, ko je lastništvo z Avstrije prešlo na Italijo in se je spremenilo tudi ime, iz St. Kanzian v San Canziano. Čeprav administrativni vidik ponavadi velja za najsuhoparnejši del zgodovine, pa je bil vsaj pri Škocjanskih jamah izjemno pomemben, saj je določil smernice razvoja za naslednja desetletja.
 
Vsaj toliko kot vsebina pa je zanimiv tudi avtor knjige: dr. Trevor Shaw je od leta 1992 zunanji sodelavec Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU. Speleologija in krasoslovje sta bila zanj sprva konjiček ob njegovem rednem delu inženirja v britanski mornarici. Po zagovoru doktorske disertacije na Univerzi v Leicestru (1978) pa se je resneje usmeril v raziskovanje krasa in odtlej izdal kar nekaj znanstvenih monografij. Posveča se predvsem zgodovini raziskovalnih odprav in osebnostim krasoslovcev v zgodovini. Letos bo obhajal 90. rojstni dan.
 
Več o njegovem življenju, delu in predvsem o knjigi Škocjanske jame 1920 – 1940 si lahko preberete v ZRCalniku.
 
Vabljeni!
 
Dr. Trevor Shaw