Osnovni podatki
16. oktober 2017 ob 7:00 do 16. oktober 2017 ob 16:30
Šmartno na Pohorju in Slovenska Bistrica

Organizator
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta
Opis

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta (UIFS) ZRC SAZU vabi ljubitelje umetnosti na voden ogled cerkve sv. Martina v Šmartnem na Pohorju in razstave I. M Attems: Hercules Stiriae –Štajerski Herkul na gradu v Slovenski Bistrici. Vodstvi bosta izvedla velika poznavalca srednjeveškega oz. baročnega stenskega slikarstva pri nas dr. Janez Balažic in dr. Barbara Murovec.

Obisk spomenikov umetnostne dediščine v Šmartnem na Pohorju in Slovenski Bistrici je uvodni dogodek programa Prijatelji UIFS, ki ga ob 70. obletnici ustanovitve sekcije za umetnostno zgodovino na SAZU pričenja UIFS in je namenjen strokovni in zainteresirani javnosti. Vljudno vabljeni!

 

Cerkev sv. Martina v Šmartnem na Pohorju se je z odkritjem romanskih fresk leta 2000 uvrstila med najpomembnejše spomenike srednjeveškega stenskega slikarstva na Slovenskem. Freske odlikuje bogata ikonografija, ki sodi med najizvirnejše v širšem evropskem prostoru. Posebno mesto v sakralni arhitekturi zavzema tudi cerkvena stavba, ki pod plaščem poznejših posegov skriva enega redkih primerov romanskih cerkva s pravokotnim prezbiterijem in kornim zvonikom. Baročna doba je cerkvi zapustila veliki oltar in prižnico, deli enega najvidnejših baročnih kiparjev na Slovenskem Jožefa Holzingerja.

Po cerkvi nas bo popeljal umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic.

 

Razstava I. M Attems: Hercules Stiriae –Štajerski Herkul nam predstavi življenje in delovanje Ignaca Marije grofa Attemsa (1652–1732), ki nam je na ozemlju današnje slovenske Štajerske zapustil izjemne gradove, dvorce in mestno palačo, okrašene z iluzionističnimi freskami. Na teh se je Attems poistovetil s polbogom Herkulom, ki je bil na Olimp sprejet po opravljenih junaških delih. Attemsov slikar Ignac Flurer je z izjemnimi iluzionističnimi freskami s Herkulovo apoteozo poslikal baročno dvorano v slovenskobistriškem gradu. Na razstavi sta do konca oktobra na ogled tudi Attemsova družinska portreta, delo Frančiška Karla Remba, ki sta prvič predstavljena javnosti, odkar sta bila odnesena iz slavnostne dvorane brežiškega gradu. Razstava prinaša tudi vrsto interaktivnih iger in nalog, ki na poučen in igriv način dopolnjujejo obiskovalčevo znanje. Ogledu razstave bo sledilo vodstvo po baročnih poslikavah grajske notranjščine.

Po razstavi bo vodila njena avtorica dr. Barbara Murovec.

  

Program

7.00 odhod avtobusa z avtobusne postaje Kranj

7.30 odhod avtobusa iz Ljubljane, parkirišče Tivoli

9.30 Šmartno na Pohorju, voden ogled cerkve sv. Martina

11.00 Slovenska Bistrica, voden ogled po razstavi I. M Attems: Hercules Stiriae –Štajerski Herkul  in  poslikavah gradu

12.30 kosilo

16.00 prihod v Ljubljano, parkirišče Tivoli

16.30 prihod v Kranj

 

CENA: udeleženci poravnajo le stroške organiziranega kosila (ok. 8 EUR na osebo)                                                          

PRIJAVA: do 12. 10. 2017 na tel. 01 4706 186 (pon.–pet., 9.00–14.30) ali na e-naslov: prijatelji.uifs@zrc-sazu.si (kontaktna oseba: mag. Andreja Rakovec)

VLJUDNO VABLJENI!