Osnovni podatki
5. september 2014 ob 16:00 do 6. september 2014 ob 20:00
Koča pri Triglavskih jezerih

Organizator
Geografski inštitut Antona Melika
Znastvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti
Triglavski narodni park
Ljubljansko geografsko društvo
Planinska zveza Slovenije
Planinsko društvo Lubljana Matica
Opis

Znanstveni posvet ob 90. letnici prvega zavarovanja Doline Triglavskih jezer in v spomin na lani tragično preminulega raziskovalca Doline dr. Bojana Erhartiča je potekal 5. in 6. septembra 2014 v Koči pri Triglavskih jezerih.

Prvi dan, v petek, 5. septembra smo se zbrali v koči do 16.00, ko smo začeli z znanstvenim srečanjem. Prvi dan so predavatelji predstavili svoje raziskovalne rezultate s področij geologije, geomorfologije, limnologije, rastlinstva, zgodovine človekovih posegov, prizadevanj za zavarovanje in razumevanja lepote Doline.

Drugi dan, v soboto, 6. septembra pa smo organizirali dopoldanski terenski ekskurziji o živi in neživi naravi ter fotografsko naravoslovno delavnico.

Na terenski ekskurziji o neživi naravi smo spoznali geološke in geomorfološke posebnosti Doline, s poudarkom na njeni tektonski zasnovi ter ledeniško-kraški preoblikovanosti. Ekskurzijo so vodili sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU in Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Na terenski ekskurziji o živi naravi smo se posvetili posameznim ekosistemom (npr. stoječe vode, obrežja, melišča, skalne razpoke, alpska trata, visoke steblike, ruševje) ter spoznavali njihove značilne predstavnike pod vodstvom sodelavcev Triglavskega narodnega parka.

Na fotografski delavnici, ki je bila namenjena naravoslovni fotografiji, so se udeleženci seznanili s temeljnimi tehnikami fotografiranja, z nastavitvami, izbiro motiva in s kompozicijo. Delavnico je vodil priznani slovenski fotograf Stane Klemenc.

Na spodnjem naslovu si lahko prenesete Zbornikov povzetkov znanstvenega posveta:

Zbornik povzetkov znanstvenega posveta (pdf).