V Atriju ZRC do 15. julija na ogled fotografska razstava Boruta Peterlina

Datum objave: 9. Junij 2021

Borut Peterlin, ki sodi med vidnejše slovenske fotografe, bo na razstavi v Atriju ZRC predstavil najnovejšo fotografsko serijo Nova Zemlja. Avtorja je tokrat nagovorilo delo pokojne kubanske umetnice Ane Mendieta, ki je v naravi izvedla vrsto performansov kot ritualov, v katerih je svoje telo vključevala v naravno okolje do te mere, da je dosegla vtis organskega zraščanja z njim. Peterlina je pritegnil njen način dela, kjer je osrednji poudarek na samem delovnem procesu. Hkrati ga je spremljalo tudi sporočilo avtorjev duhovne literature Eckharta Tolleja in Alana Wattsa, ki sta približevala vzhodnjaško, budistično filozofijo Zahodu in fotografa nagovorila s svojo miselnostjo o zavedanju, ki presega omejitve ega.

Fotografije, ki so nastale v pragozdovih Kočevskega Roga med spomladanskim valom epidemije leta 2020, obravnavajo odnos človek-narava v luči prebujene zavesti, ko se človek osvobodi miselnih pasti, ki mu jih nastavlja ego, in se v prerojenem spoznanju, da je le del celote, vrne v naravo, ne da bi jo pri tem kakorkoli prizadel. Narava je na fotografijah interpretirana ne le kot predmet občudovanja, ampak tudi kot varno zavetje sobivanja s človekom. Serija prinaša nadvse redko motiviko avtoportretnega akta v naravi, pri čemer je fotograf z različnimi pristopi telo podal skozi prizmo notranjega razvoja, ki ga spremljajo notranji boji, ranljivost in krhkost, pa tudi občutek sprejetosti, zaupljivost in predajanje. Serija je nastala po starem fotografskem postopku mokre kolodijske plošče, kar Boruta Peterlina uvršča med redke fotografe, ki še danes gojijo to tehniko. Razstavljene bodo fotografije v tehniki carbon printa oz. pigmentirane želatine na steklu, ki so kontaktne kopije iz mokrokolodijskega negativa. V razstavo bo vključena tudi poezija Boruta Peterlina, ki je nastajala med ustvarjanjem.

Razstava v Atriju ZRC je tretja v sklopu razstav umetniške fotografije, ki jih od lani pripravlja in kurira mag. Andreja Rakovec, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Na ogled bo od 10. 6. do 15. 7. 2021.

Vljudno vabljeni!