GLASBA IN EKOLOGIJA / Vabilo k udeležbi na simpoziju

Datum objave: 3. Junij 2015

GLASBA IN EKOLOGIJA

Ljubljana, 28.–29. avgust 2015

Vabilo k udeležbi

Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Ustanova Imago Sloveniae, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo (ICTM), Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija in Radio Slovenija vabimo k udeležbi na simpoziju, ki bo potekal v Ljubljani od 28. do 29. avgusta. Tema simpozija in spremljevalnih dogodkov v letu 2015 bo Glasba in ekologija.

Poleg tega, da odseva naraščajoče zanimanje za dojemanje zvoka v kontekstu odnosov med ljudmi in njihovimi življenjskimi okolji, nam ponuja dragoceno priložnost za poglobljeno razpravo o ekoloških strategijah, o okoljevarstvenem načrtovanju, o politikah dediščinskih vprašanj ter o aktivizmu z vidika glasbe in zvoka. Predstavitve bodo obravnavale glasbo in zvok v naših vsakdanjih okoljih, onesnaževanje z zvokom, zgodovinske in sodobne primere regulacije nadzorovanja zvoka ter vloge glasbe in zvoka v razkrivanju diskriminacije in izključevanja kot tudi vključevanja in multikulturnosti.  Sodelujočim ponujamo nekaj tematskih iztočnic:

  • Narava, onesnaževanje in ekologija v glasbi in v znanosti o glasbi
  • Ekomuzikologija
  • Glasba in trajnostni razvoj
  • Opolnomočenje in aplikativna etnomuzikologija
  • Akustemologija
  • Varčevanje – ponovna uporaba – recikliranje v glasbi
  •  

Dogodek bo del 27. festivala Noči v stari Ljubljani. Vabljena plenarna govorca bosta Huib Schippers (Univerza Griffith, Avstralija) ter Kjell Skyllstad (Univerza Chulalongkorn, Tajska).

Predstavitev lahko pripravite v enem od naslednjih formatov: samostojni referat, organizirana sekcija, film, delavnica, koncertna demonstracija.

Rok za pošiljanje povzetkov je 15. junij 2015. Povzetke v dolžini do 250 besed pošljite na naslov sekretariat@folkslovenija.org. Prijava naj vključuje naslednje podatke: ime, priimek, inštitucija, kontaktni podatki, povzetek v angleščini (slovenski udeleženci tudi v slovenščini).

Kotizacija po osebi: 30 evrov.

Programski odbor: Svanibor Pettan, Janoš Kern, Teja Klobčar, Mojca Kovačič, Carlos Yoder.