Osnovni podatki
Datum objave:
31. januar 2018
Opis

Bliža se vsakoletni Grošljev simpozij, deveti po vrsti, ki bo pod naslovom O urbem venalem! Korupcija v starem in srednjem veku potekal od 6. do 8. marca v Atriju ZRC. Osrednja tema letošnjega simpozija bo torej korupcija na številnih področjih življenja, ki so jo deloma prepoznavali že v antiki, po današnjih ostrejših merilih pa jo odkrivamo tudi v navadah in institucijah, ki so se sodobnikom zdele neproblematične, denimo v rimskem sistemu »patronov« in »klientov«.

Srečanje bo interdisciplinarno in k sodelovanju so vabljeni strokovnjaki s področij, ki so (bila) za problematiko korupcije ranljiva ali ki jo preučujejo: klasični filologi, zgodovinarji, pravniki, ekonomisti, filozofi, sociologi, umetnostni zgodovinarji, arheologi in drugi.

Prva dva dni se bomo sprehajali skozi primere koruptivnega ravnanja v kronološkem zaporedju. 6. marca bomo začeli pri Sumercih, nadaljevali s Sokratom in sklenili s pozno rimsko republiko. 7. marca se bomo navezali na rimsko cesarstvo in v drugem delu prešli k pozni antiki in krščanstvu, prikaz pa zaokrožili s srednjeveško listino. Zadnji dan simpozija, 8. marec, je zastavljem v ožjem literarnem okviru, saj bo referatoma o korupciji v pravljicah in v eni izmed komedij starogrškega komediografa Aristofana sledila uprizoritev druge Aristofanove komedije - Ptiči, v izvedi študentov Oddelka za klasično filologijo na Univerzi v Zadru.

Grošljev simpozij od leta 2009 dalje organizirajo Inštitut za arheologijo ZRC SAZU, Oddelek za klasično filologijo Filozofske fakultete in Društvo za antične in humanistične študije.

Program 9. Grošljevega simpozija

                                               ***

»O kupljivo mesto, obsojeno na skorajšnji propad, če bo le našlo kupca!«
O urbem venalem et mature perituram, si emptorem invenerit!
Gaj Salustij Krisp, Vojna z Jugurto 35,10 (1. stol. pr. Kr.)

Kratka zgodovina Grošljevega simpozija

24. oktobra 2009 so DAHŠ, Oddelek za klasično filologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in SAZU obeležili 30-letnico smrti akademika in dolgoletnega profesorja Filozofske fakultete dr. Milana Grošlja (1902–1979) z odkritjem spominske plošče na njegovi rojstni hiši v Kamniku, zdaj Hotelu Malograjski dvor. Sledil je celodnevni interdisciplinarni znanstveni simpozij »Grčija skozi rimske oči v dobi cesarstva«. Zaradi velikega zanimanja je DAHŠ sklenilo uvesti vsakoletno tradicijo »Grošljevega simpozija«, recenziran izbor predstavljenih referatov pa naknadno objaviti v posebni tematski številki revije za klasično filologijo Keria.

V naslednjih letih so se zvrstili simpoziji:
− Politika, zgodovina, gledališče: od Ajshilovih Peržanov do Seneki pripisane Oktavije (2010)
− Antični miti v besedi, podobi in zvoku (2011
Svet živali v življenju antičnega človeka (2012)
Per aspera ad astra: zvezdoslovje v antiki (2013)
In corpore sano: skrb za telo v antiki (2014)
"Al’ prav se reče Cezar ali Kajsar: slovenjenje latinskih in starogrških imen" (2016).
Knjižnice in knjige od antike do danes (2017)

Premična plemiška dediščina med starimi in novimi lastniki: usode in prenosi

Delavnica

22. 6. 2021 ob 10:00 • Ptujski grad (Na Gradu 1)

Več >>

Pesmi in igre Daneta Zajca

Pogovor ob izidu knjige

23. 6. 2021 ob 17:00 • Atrij ZRC

Več >>

V Mariboru odprtje razstave o stripu Črni plamen

26. 6. 2021 ob 19:30 • Festival Lent, Maribor

Več >>