Osnovni podatki
Datum objave:
14. oktober 2020
Opis

Projekt WALKofPEACE: Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom, ki skrbi za ohranjanje, obnovo in trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne in ga vodi Posoški razvojni center,  je na tekmovanju ob 30-letnici INTERREG projektov Interreg 30 years Project Slam zmagal med 100 prijavljenimi projekti in petimi v velikem finalu.

Projekt vsebinsko vodi predvsem Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju katere partner je tudi Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU.

Finale se je odvijal na platformah Facebook in ZOOM v sredo, 14. oktobra 2020, ko so se projekti predstavili s predstavitvijo projekta, ideje in ciljev. V dvominutnem glasovanju je svoj glas oddalo 410 oseb. Projekt WoP jih je dobil kar 163 in zmagala je ideja Miru kot trajne vrednote, pa čeprav utemeljene na vojni in njeni dediščini.

Edinstvena Pot miru od Alp do Jadrana, ki jo s partnerji v različnih projektih, promovira Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju, je iz materialne dediščine, ki jo je za seboj pustila 1. svetovna vojna, prerasla v idejo o miru in sožitju, o spoštovanju v skupnem in deljenem spominu, o različnosti in enotnem prepričanju, da je mir najvišja vrednota in človekova pravica.

Premična plemiška dediščina med starimi in novimi lastniki: usode in prenosi

Delavnica

22. 6. 2021 ob 10:00 • Ptujski grad (Na Gradu 1)

Več >>

Pesmi in igre Daneta Zajca

Pogovor ob izidu knjige

23. 6. 2021 ob 17:00 • Atrij ZRC

Več >>

V Mariboru odprtje razstave o stripu Črni plamen

26. 6. 2021 ob 19:30 • Festival Lent, Maribor

Več >>