Skip to main content

Kdo ali kaj je Alternator?

Revija Alternator, dobitnica nagrade Netko, se predstavi na Mreži znanja
Published on: December 2, 2021

24. in 25. novembra 2021 je potekala Mreža znanja, Arnesova jesenska konferenca, katere program zajema področja izobraževanja, raziskovanja in kulture, pokriva pa predvsem sistemske vidike uporabe novih tehnologij in tudi predstavitve dobrih praks. Kot primer dobre prakse je bila na letošnji Mreži znanja predstavljena strokovna spletna revija Alternator, ki je spomladi letos prejela nagrado Netko za "Naj spletno stran izobraževalnih in znanstvenih organizacij".

Posnetek prispevka s konference si lahko ogledate spodaj:

Alternator (s podnaslovom Misliti znanost) je slovenska strokovna spletna revija, ki jo pišejo raziskovalci in raziskovalke za vse, ki jih znanost in z njo povezani razmisleki zanimajo. Nastala je na pobudo ZRC SAZU, njeni soustanovitelji pa so Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Institut "Jožef Stefan". Delovanje revije podpirajo tudi številni člani KOsRIS-a. Revija objavlja daljše in krajše prispevke o odkritjih, dognanjih in dogajanjih v naravi, družbi in tehniki, in sicer v obliki znanstvenega eseja. Eden glavnih ciljev je doseči, da bi se znanstvenoraziskovalne ustanove še tesneje povezale med seboj, ter preseči dihotomijo med družboslovno-humanističnimi in naravoslovno-tehničnimi vedami. Zato so v njej dobrodošli prispevki prav iz vseh znanstvenih disciplin. Ravno tako pa so dobrodošli premisleki o znanosti kot taki in vseh njenih labirintih. Alternator je – na kratko – prostor za razmišljanje o znanosti. Poleg naštetega daje spletišče velik poudarek na izstopajoči vizualni podobi in kar je še pomembneje: omogoča brezplačen dostop do znanstvenih vsebin širokega spektra.

Spletna revija Alternator je vzniknila februarja 2020 – torej ravno v času, ko se je z namenom zajezitve širjenja koronavirusne bolezni družabno življenje začelo seliti na splet. Poldrugo leto kasneje, ko smo priča porastu še ene neprilike – vedno večjemu nezaupanju v znanost –, je še toliko bolj pomembno, da usmerimo skupne moči v dostojno komuniciranje znanosti. Ker si želimo, da bi naši bralci o znanosti brali iz prve roke, vabimo vse znanstvenice in znanstvenike, raziskovalke in raziskovalce, univerzitetne profesorice in profesorje, mlade raziskovalke in raziskovalce, doktorande, da nam v obliki znanstvenega eseja predstavijo izsledke svojih nedavnih raziskav in svoje konkretne znanstvene dosežke, nam pomagajo razrešiti kakšno dilemo, morda podajo razmislek o položaju znanosti kot take in delijo z nami kakšno osebno zgodbo, v vsakem primeru pa da nam pomagajo povrniti zaupanje v znanost ter ponovno vzpostaviti kritično mišljenje v družbi.

letak