Katera bo beseda leta 2021?

Od zbiranja predlogov do glasovanja za eno od finalistk
Published on: November 19, 2021

H koncu gre leto, v katerem smo spet zaskrbljeno pogledovali k številkam: številu okuženih, številu cepljenih, številu protestnikov in navsezadnje tudi številkam, ki sporočajo o gospodarskem položaju.

Vseeno pa ne gre omalovaževati pomena besed, saj te praviloma mnogo bolje povzamejo duha časa kot številke. Zato ZRC SAZU letos ponovno, šestič po vrsti, organizira izbor besede leta.  

Vaše predloge bomo zbirali do 22. decembra, in sicer nam jih lahko kot doslej posredujete po več poteh: pošljete jih lahko na e-naslov beseda.leta@zrc-sazu.si ali zapišete v komentarjih na omrežjih Facebook, Twitter in Instagram, ter pod zapisom o akciji Beseda leta na portalu MMC. Od prispelih predlogov bo strokovna komisija ZRC SAZU v sestavi (po abecednem vrstnem redu) Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko JeričSimona Klemenčič (predsednica komisije in vodja akcije Beseda leta) Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof, Agata Tomažič in odbrala deseterico besed. Finalistke - desetim bomo dodali še enajsto, ki jo bo kot svojo besedo leta izbralo Delo - bomo nato ponudili javnosti v spletno glasovanje. Če bo bera primerna, bo komisija med predlogi izbrala tudi najbolj obetavno novotvorjenko ali neologizem – čisto nov izraz, ki morda še išče svoj prostor v rabi, a ima vse pogoje, da postane polnokrvna beseda.

Svoj glas za eno od desetih besed (ali besednih zvez), ki jih bo komisija prepoznala kot finalistke, boste lahko oddali od 3. januarja do 12. januarja 2022 minuto pred poldnevom. Na ta dan, 12. januarja 2022, se bo ob 12. uri v Atriju ZRC začela slovesna razglasitev besede leta. (Za zdaj je še prezgodaj reči, ali z občinstvom ali brez njega, se pravi kot spletni prenos.)

12. januarja 2022 bomo razglasili tudi avtorja ali avtorico pesmi leta – te bomo sprejemali na e-naslovu beseda.leta@zrc-sazu.si od razglasitve deseterice finalistk naprej, se pravi od 23. decembra 2021 do 7. januarja 2022.

Letos bo že tretjič zapored vzporedno in v organizaciji Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije potekal tudi izbor kretnje leta. Zmagovalna kretnja bo odkretana 12. januarja 2022 v Atriju ZRC.

Preden sedete za računalnik in nam začnete pošiljati predloge, pa še dvoje reči. Najprej naj (po abecednem vrstnem redu) navedemo nekaj predlogov, ki smo jih že prejeli in vam jih ni treba pošiljati še enkrat: biseri, duševno zdravje, janšizem, PCT, precepljenost, poživitveni odmerek, referendum, sadni jogurt, sledilnik, strategija cepljenja, viala, voda.

Za konec pa še nekaj smernic, ki vam bodo morda v pomoč pri razmisleku, kateri izraz predlagati za besedo leta. Strnila jih je Simona Klemenčič:

1. Beseda (ali besedna zveza), ki jo iščemo, je posebej pomembna za iztekajoče se leto in ilustrira dogajanje in spremembe v družbi, a s poudarkom na tem, da gre za nekaj relativno novega v jeziku, ne za našo interpretacijo družbene in politične stvarnosti v preteklem letu. Zanima nas, kaj je leta 2021 v jeziku drugače kot v 2020, katere besede ste letos posebej velikokrat slišali in prebrali, morda začeli uporabljati na novo ali pogosteje kot prej, morda v drugem pomenu. Beseda leta ni beseda, s katero bi opisali to leto, ampak je beseda, ki smo jo tako pogosto uporabili, da je to leto pomembno zaznamovala. Je sličica, ki nam bo čez desetletja priklicala v spomin, kaj se je dogajalo v 2021 in o čem smo največ razmišljali in govorili.

2. Beseda (ali besedna zveza) je lahko nova in je v zadnjem času in še posebej v tem letu prešla v dovolj široko rabo, da pomeni dovolj otipljivo spremembo v jeziku, da je vredna omembe. Še posebej primerna kandidatka je takšna beseda, ki je hkrati

a) čimbolj sveža – novotvorjena ali pred kratkim prevzeta,

b) prešla v širšo uporabo po nekem specifičnem mejniku, ki se je zgodil prav v tem letu, in

c) ilustrira pomembno spremembo v družbi, tehnologiji in mišljenju, značilno posebej za zadnje leto;

3. Beseda je sicer stara, a je v tem letu dodatno pridobila nov pomen in v tem novem pomenu ustreza zgornjim kriterijem.

4. Beseda je sicer stara, a je v tem letu povezana z nekim specifičnim, pomembnim dogajanjem, in ji je pogostnost rabe občutno zrastla.

5. Manj primerni oziroma povsem neprimerni predlogi so t. i. »večne« besede, kot so mir, ljubezen, dvojina .... Vse to so sicer zelo lepe besede, ki pa so lepe vsako leto, ne le v 2021, zato ne morejo biti beseda leta. Takšna beseda je lahko kandidatka za besedo leta samo, če to podpre neko konkretno dogajanje v tem letu in porast rabe zaradi tega dogajanja (v letu 2020 se je to recimo zgodilo z besedo zdravje).

 

Seznam zmagovalk in finalistk preteklih let

Beseda leta 2020: karantena

(finalistke: karantena, kolesarjenje, 14 dni, zoom, rahljanje, pozitiven, predihovalnik, neleto, mehurček, šolotožje + cepivo)

Najboljša novotvorjenka: wuhobran

Beseda leta 2019: podnebje

(finalistke: podnebje, trgovinska vojna, novinec, milenijec, prisilka, šarcizem, skiro, brezogljični, nebralec, volk)

Beseda leta 2018: čebela

(finalistke: mikroplastika, skodelica kave, čebela, generalka, orbanizacija, risoroman, sovraštvo, tekstati, tipanka, varda)

Najboljša novotvorjenka: drečka

Beseda leta 2017: evropski prvaki

(finalistke: anticepilec, arbitraža, drugi tir, evropski prvaki, kriptovaluta, krožno gospodarstvo, lažna novica, nadlegovanje, projektariat, sprava)

Beseda leta 2016: begunec

(finalistke: prekarec, trumpizem, begunec, uberizacija, zareciklirati se, deležnik, družina, približnjakarstvo, žica, zdravje)

Na fotografiji, ki jo je posnel Marko Zaplatil/ZRC SAZU, je odlomek iz rokopisa