22

DEC

18:00

Bojan Brecelj in Marko Pogačnik - Benetke

Fotografska razstava in spremljevalni dogodki


Basic Info

December 22, 2021 at 18:00 to January 20, 2022 at 08:00
Atrij ZRC
Description

Marko Pogačnik in Bojan Brecelj že od leta 1983 raziskujeta vodno mesto Benetke, vsak na svoj način, Bojan kot fotograf in Marko kot risar – delata na področju geomantije in zdravljenja Zemlje. Skupaj sta izdala več knjig o beneških projektih v različnih jezikih, prvo leta 1986 – ki je bila ponovno izdana v ZDA leta 2008 pri založbi Lindisfarne z naslovom »Benetke: odkrivanje skritih poti«. Bojan in njegova kamera je Marka Pogačnika spremljala na številnih javnih delavnicah v tem edinstvenem vodnem mestu. Bojan je tudi leto dni živel v Beneški laguni, skoraj v celoti na svoji leseni jadrnici, s težnjo, da bi se približal njenim skrivnostim.

 Razstava in spremljevalni dogodki so povezani z njuno zadnjo raziskovalno potjo po Benetkah v letu 2020, ki je izšla leta 2021 v dvojni knjigi (dve knjigi v eni škatli) v nemškem jeziku: VENEDIG – EMBRYO DES NEUEN ERDRAUMS in angleška različica: VENICE – EMBRYO OF THE NEW EARTH SPACE.

Glavni del razstave predstavlja 76 uokvirjenih fotografij Bojana Breclja in izvirnih risb Marka Pogačnika, prepletenih v ritmični postavitvi.

Razstava bo na ogled do 20. januarja, in sicer od 9. do 21. ure.

Osrednji dogodek je predavanje Marka Pogačnika, ki ga spremlja projekcija fotografij, kot otvoritveni dogodek.

Bojan Brecelj kot ustvarjalni prispevek Benetkam načrtuje fotografsko delavnico (napredni tečaj).

Namen razstave je približati nam Benetke kot aktualni prostor kreativnega razmišljanja in razvoja novih oblik globalnega sožitja.

1.Otvoritev-Markov govor in projekcija:

Za razliko od kibernetske usmeritve, Benetke predlagajo pot v bodočnost temelječo na imaginaciji in ustarjalni interakciji med različnimi razsežnostmi Zemljinega vesolja. Predavanje spremlja projekcija beneških slik Bojana Breclja.

2. Delavnica v Benetkah 27.12

Avtor, Marko Pogačnik, bo na številnih primerih v mestu pokazal, da v Benetkah dejansko obstajata dve plasti resničnosti, ena je obrnjena v preteklost, druga, komaj zaznavna, pa odpira pota v bodočnost.

3. Fotografska delavnica 28.12

Bojan Brecelj bo sodelujočim s konkretnimi "fotografskimi vajami v izbranih prostorih Benetk” predstavil svoje izkušnje sledenju svetlobe, ki te nagovarja.

Foto Bojan Brecelj