Osnovni podatki
4. december 2013 ob 17:00
Filozofski inštitut ZRC SAZU, NOVI TRG 2, III. NADSTROPJE

Organizator
Filozofski inštitut
Opis
Podiplomska šola ZRC SAZU - Filozofski modul  v sredo 4. decembra ob 17. uri vabi na predavanje DR. JELICE ŠUMIĆ RIHA z naslovom

ČAS V PSIHOANALIZI, ČAS V POLITIKI.

Za filozofijo je bil čas vedno vir težav in konceptualnih zagat. Kot sila ničenja, minevanja, obrabe, izginevanja je bil čas dojet kot temeljni ugovor večnosti resnice. Ena konstitutivnih gest filozofije od Plato...na do Badiouja je bila zato izključitev časa tako iz resnice, kot iz biti, obramba resnice pred časom kot silo ničenja. Ta 'horror temporis' filozofije bo izhodišče za premislek radikalno drugačnega pojmovanja časa, takšnega, kot ga ponujata psihoanaliza in politika, kjer izkustvo časa ne temelji na antinomiji časa in resnice, pač pa čas nastopa kot konstitutivni element resnice. Tako za psihoanalizo kot za politiko sprememba subjektivnega statusa zahteva izsiljenje nemožnih možnosti, ki ima za posledico revolucioniranje časa.

Predavanje bo v prostorih Filozofskega inštituta ZRC SAZU, Novi trg 2, III.. nadstropje, Ljubljana.

Vsa predavanje Filozofskega modula so javna. Namenjena so tako podiplomskim študentkam in študentom programa, kakor tudi drugi zainteresirani javnosti. Vabljeni!