Skip to main content

Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki se prenesejo na računalnik uporabnika ob obisku spletne strani. Z njimi lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto nenehno izboljšujemo. Piškotki so lahko shranjeni le za čas trajanja ene seje ali pa dlje. Ob vsakem nadaljnjem obisku spletne strani lahko le ta ponovno pridobi informacije iz že shranjenega piškotka na uporabnikovem računalniku in ga tako identificira, vendar piškotki ne vsebujejo osebnih podatkov in ne omogočajo vstopa v računalnik.

Spletno mesto uporablja naslednje piškotke

Ime piškotka Servis Opis
_utma Google Analytics Namenjen identifikaciji uporabnika (števila obiskov, prvega in zadnjega obiska).
_utmb Google Analytics
Namenjen beleženju trajanja obiska. Beleži točen čas, kdaj je uporabnik začel obisk (sejo).
_utmc Google Analytics Namenjen beleženju trajanja obiska.
_utmz Google Analytics Namenjen beleženju od kod je uporabnik prišel na stran, kateri iskalnik in ključne besede je uporabil ter lokacijo, s katere je uporabnik dostopal.
_utmv Google Analytics Namenjen segmentaciji uporabnika.

Pravne podlage

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1) je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah. Odločbe novega zakona veljajo za vse spletne strani, ki za svoje delovanje uporabljajo spletne piškotke in podobne tehnologije ter so začele veljati z dnem 15. 6. 2013.