06

JUN

16:00

13. Grošljev simpozij / Vraževerje in čarovništvo v antiki

Zdaj zavezale smo grde jezike


Osnovni Podatki

06. junij 2022 ob 16:00 do 09. junij 2022 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator: Društvo za antične in humanistične študije Slovenije


Opis

Vljudno vabljeni k sodelovanju pri 13. Grošljevem simpoziju, ki bo potekal od ponedeljka, 6. junija 2022, do četrtka, 9. junija 2022, v Atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani. Če razmere nemara ne bi dopuščale fizičnega srečanja, se bodo referati preselili na splet.

Ker je srečanje trinajsto po vrsti, bosta njegovi temi vraževerje in čarovništvo v antiki; moto »Zdaj zavezale smo grde jezike« je izposojen iz Ovidijeve pesnitve Rimski koledar (Fasti), v kateri pesnik med drugim opisuje obrede na praznik feralije, starorimski dan mrtvih. Dobrodošli bodo tudi prispevki o vlogi in vplivu, ki ju je imelo antično izročilo v vraževerju poznejših obdobij (primer so sortes Vergilianae).

K sodelovanju so vabljeni strokovnjaki s področij, ki jim je ta motiv blizu: klasični filologi, zgodovinarji, umetnostni zgodovinarji, arheologi, sociologi, etnologi, antropologi in drugi.


Mozaik iz vile v Pompejih (https://theconversation.com/from-ancient-rome-to-hollywood-witches-as-figures-of-fun-104441)

Za posamezen prispevek je predvidenih 15 minut predavanja (sledi razprava). Izbor bo v obliki znanstvenih člankov objavljen v tematski številki revije Keria: studia Latina et Graeca (letn. 24, 2022).

Za vse dodatne informacije sta na voljo dr. Nada Grošelj in dr. Anja Ragolič po elektronski pošti.

Zainteresirane predavatelje prosimo, da do nedelje, 23. januarja 2022 pošljejo prijavo na enega od gornjih naslovov. Dokončni izbor referatov in njihov razpored bosta znana v dveh tednih po izteku roka za prijavo.

Prisrčno vabljeni – upamo, da v živo, v vsakem primeru pa po spletu!
Organizacijski odbor Grošljevega simpozija:
   Nada Grošelj
   Marjeta Šašel Kos
   David Movrin
   Anja Ragolič
   Domen Iljaš

Vabilo (pdf)

O Grošljevem simpoziju in obravnavanih temah preteklih let >>>