Osnovni podatki
12. november 2018 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

O vidnejših slovenskih osebnostih, njihovem življenju in delu, se lahko poučite na straneh Novega Slovenskega biografskega leksikona (ali na portalu www.slovenska-biografija.si). Iz tiskarne je pravkar prišel tretji zvezek, ki obravnava osebnosti s priimki od Ble- do But-. Tako  kot pri prvih dveh zvezkih, vseh nadaljnjih publikacijah in geselskih člankih, dostopnih na spletu, so zapisi plod uveljavljenega raziskovalnega pristopa na področju biografskih študij ter temeljijo na preverjenih dejstvih. Avtorji geselskih člankov pa so tudi sami strokovnjaki s področja delovanja osebnosti, o katerih pišejo. Še več o ustroju in nastajanju Novega Slovenskega biografskega leksikona si lahko preberete v ZRCalniku.

Veliko izčrpnejše odgovore na svoja vprašanja ali pomisleke pa boste dobili, če boste v ponedeljek, 12. novembra, ob 18. uri prišli v Atrij ZRC, kjer bodo mag. Barbara Šterbenc Svetina, glavna urednica Novega Slovenskega biografskega leksikona, dr. Mateja Ratej, urednica Biografskih študij (zbirka Življenja in dela), in dr. Miran Hladnik, slovenski literarni zgodovinar, ki sebe označuje za /wikiholika/, spregovorili o tem, po kakšnih merilih so izbrane osebnosti, ki so  vredne uvrstitve v Novi Slovenski biografski leksikon; kakšna je razlika med geselskimi članki v Wikipediji in zapisi v Novem Slovenskem biografskem leksikonu; kateri so načini uporabe spletnega portala Slovenska biografija, ki jih morda še niste poznali; kako iz množice podatkov, ki nam jih naplavlja splet, odbrati tiste s pravo težo.

Ne moremo pa vam zagotoviti, da boste dobili odgovor na vprašanje iz uvoda: kako bi se lahko tudi sami uvrstili med vidnejše slovenske osebnosti v Novem Slovenskem biografskem leksikonu.

Vabljeni!

Prireditev poteka v organizaciji ZRC SAZU in Knjigarne Azil ter ob finančni podpori JAK.

P. S.: Na prireditvi boste zvezke Novega Slovenskega biografskega leksikona lahko kupili po znižani ceni.