Osnovni podatki
28. maj 2015 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, LJubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis
Prijazno vabimo na pogovor ob predstavitvi knjige MICHAELA LEBOWITZA SOCIALISTIČNA ALTERNATIVA, ki bo v četrtek, 28. maja, ob 19. uri v Atriju ZRC.
 
Dogodek organizirata Azil Knjigarna in Založba Sophia v sodelovanju z Inštitutom za delavske študije.

Socializem danes – ideje, realnost, alternative. Skozi prizmo venezuelske izkušnje in zgodovinskih socializmov, ki jih v knjigi razčlenjuje Michael Lebowitz, svetovno priznani analitik, zaslužni profesor Univerze Simona Fraserja v Vancouvru in vodja programa Transformativne prakse in razvoj človeštva, ki deluje v okviru venezuelskega mednarodnega inštituta Centro Internacional Miranda, bodo razpravljali gostje: prevajalec knjige in sociolog dr. Primož Krašovec, novinar in poznavalec politične situacije v Latinski Ameriki Simon Tecco, član Inštituta za delavske Rok Kogej ter Boštjan Remic, prav tako član Inštituta za delavske študije. Pogovor bo povezoval Anej Korsika.

Pomemben prispevek knjige je, kot ugotavlja prevajalec in pisec spremne besede Primož Krašovec, da presega večino »alternativ« in poudarja nujnost spremembe produkcijskih razmerij. Poleg vprašanj, ki jih zastavlja v zvezi z državo, pa se moramo vprašati vsaj še tole: Kaj bo v socializmu s svobodo in enakostjo? Kako ohraniti njun emancipacijski potencial in ju hkrati uresničiti (da ne ostaneta abstraktni, kakršni sta v svoji meščanski obliki)? Kaj bo z javnimi prostori, individualno intelektualno svobodo, možnostjo nekaznovane kritike oblasti – so to le (malo)meščanske utvare, ali gre za stvari, ki jih je vredno ohraniti in razvijati naprej? Michael Lebowitz zato pogosto poudarja, da ne drži stari pregovor: “Če ne veš, kam hočeš, te bo vsaka pot pripeljala tja”. Nasprotno, če hočemo naposled ustvariti socialistično družbo 21. stoletja, moramo zelo dobro vedeti, kaj točno hočemo in kako do tja priti.

***
Prireditev v organizaciji Azila podpira Javna agencija za knjigo RS, ki podpira tudi knjižni program založbe Sophia.