Osnovni podatki
24. april 2017 ob 19:00 do 4. maj 2017 ob 23:59
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta
MoMoWo
Opis

Mednarodna potujoča arhitekturna razstava »MoMoWo. 100 del v 100 letih. Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju« predstavlja ustvarjalnost evropskih  arhitektk in oblikovalk v preteklih sto letih. Virtualno je prikazan izbor sto javnosti bolj ali manj znanih del; le-ta vključujejo najpomembnejše in najbolj reprezentativne primere evropske arhitekture in oblikovanja, ki jih je ustvarilo sto žensk od konca prve svetovne vojne do danes. Število del je simbolno,  saj lahko “sto” skladno z latinsko besedo centum razumemo tudi kot “nešteto.”

Obiskovalci si lahko dela ogledujejo glede na avtorico, državo ali čas nastanka. Pomembnejši mejniki zgodovine, ki so zaznamovali položaj žensk v družbi, so predstavljeni v obliki časovnice. Na razstavi so še posebej izpostavljeni arhitekturni in oblikovalski ter kulturni, družbeni in politični dosežki Slovenk.

Razstava omogoča tudi virtualni obisk osemnajstih kulturno-turističnih itinerarjev »MoMoWo. Ženske - arhitekturni in oblikovalski itinerarji po Evropi«, ki jih je mednarodna ekipa MoMoWo sestavila z namenom promocije stopetindvajsetih del arhitektk in oblikovalk v štirih evropskih mestih in dveh državah.

Razstavo spremljata tudi obsežna razstavni katalog in arhitekturni vodnik, ki sta na voljo v Knjigarni Azil.

Doslej je mednarodna potujoča razstava gostovala že v štirih evropskih mestih: Oviedu (Španija), Lizboni (Portugalska), Grenoblu (Francija) in Eindhovnu (Nizozemska), po Ljubljani pa se seli v Torino (Italija).

URNIK: 4. 4. – 4. 5.2017, od ponedeljka do sobote od 9.00 do 18.00

Več informacij na http://www.momowo.eu/activities/travellingexhibition

PDF vabila: banner_lj_exh.pdf

Prireditev v Ljubljani poteka s pomočjo Knjigarne Azil ter ob podpori Javne agencije za knjigo RS.