07

MAR

11:00

Simpozij ob 100-letnici rojstva portugalskega nobelovca Joséja SaramagaOsnovni Podatki

07. marec 2022 ob 11:00 do 08. marec 2022 ob 19:29
Atrij ZRC
Opis

V ponedeljek in torek, 7. in 8. marca, bo v Atriju ZRC v soorganizaciji Inštituta za kulturno zgodovino in Instituta Camões  potekal simpozij ob 100-letnici rojstva portugalskega nobelovca Joséja Saramaga.

Začel se bo v ponedeljek, 7. 3., ob 11. uri s pozdravnim nagovorom Vlaste Vičič z Javne agencije RS za knjigo. Sledilo mu bo predavanje dr. Carlosa Reisa v angleščini z naslovom The afterlife of José Saramago: literary and social thought. Med 12.30 in 13.15 boste lahko prisluhnili predavanju dr. Barbare Juršič, priznane slovenske prevajalke iz portugalskega jezika in raziskovalke na področju portugalske književnosti, ki bo imelo naslov Ženski liki v Saramagovem romanu Leto smrti Ricarda Reisa. Med 15.00 in 16.30 bo potekala okrogla miza, pri kateri bodo sodelovali dr. Carlos Reis, dr. Barbara Juršič in Mitja Čander ter Alja Kraševec kot povezovalka. Prvi dan simpozija se bo sklenil ob 19. uri, ko bo v Atriju koncert portugalskega fada v izvedbi zasedbe Mascara quartet.

V torek, 8. 3., bo od 15. ure dalje potekalo branje odlomkov iz del Joséja Saramaga v slovenščini in portugalščini. Sodelovali bodo člani Društva slovensko-portugalskega prijateljstva ter študentje z lektorata portugalskega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, vabljeni pa tudi vsi ljubitelji Saramaga, da se nam pridružite na bralnem maratonu.

VABILO 1.pdf