Skip to main content

Knjiga meseca avgusta

Plinij Starejši: Naravoslovje 1. Kozmologija in geografija
Datum objave: 21. avgust 2023

Pri Založbi ZRC predlagamo, da lahko poletno čtivo zamenjate za našo avgustovsko knjigo meseca: Naravoslovje 1 Plinija Starejšega. Naravoslovje (Historia Naturalis) ali enciklopedija antičnega sveta, kot jo označuje stroka, je eno najobsežnejših del, kar nam jih je ohranila rimska antika, hkrati pa je tudi strokovno in terminološko eno najzahtevnejših. Sestoji iz obsežnih esejev, v katerih avtor opisuje snovi, naravne procese in pojave, v prvi vrsti z vidika naravoslovnih znanosti, vedno pa tudi z vidika uporabnosti naravnih dobrin za človeka.

Plinij Starejši je edini rimski pisec, ki je zajel tako široko in pisano paleto znanosti, zato ostaja ena glavnih referenc za poznavanje antične geografije, kozmologije in astronomije, pa tudi zoologije, botanike, farmacije, metalurgije in mineralogije. Izjemno je vplival ne le na naravoslovne vede, ampak tudi na umetnost – s svojimi opisi živali je bolj kot kateri koli drugi antični ali srednjeveški pisec zaznamoval srednjeveško umetnost, neprecenljiv pa je tudi za poznavanje zgodovine antične umetnosti, saj je v Naravoslovje vključil pregled antične umetnosti, ki je unikatno in referenčno pričevanje o antičnih umetnikih, njihovem ustvarjanju in njihovih umetninah.

Naravoslovje 1 je prva knjiga integralnega prevoda Plinijevega dela. Vključuje podrobno kazalo vseh 36 knjig (1) ter knjige, posvečene kozmologiji (2) in geografiji (3–6). Pri Založbi ZRC je izšla v kompletu s knjigo Po Plinijevem nebu in zemlji prevajalca Mateja Hriberška, ki prinaša spremno študijo, podroben komentar in dva zemljevida. Knjižni komplet lahko vse do 20. septembra v knjigarni Azil in spletni prodajalni Založbe ZRC kupite s 50-odstotnim popustom. Naj vas spomnimo, da sta pri Založbi ZRC izšli tudi nadaljevanji, in sicer Naravoslovje 2, podnaslovljeno Antropologija in zoologija (7–8), ter Naravoslovje 3 z eseji iz zoologije in primerjalne anatomije (9–11). Vabljeni k branju!

Plinij