Osnovni podatki
Datum objave:
21. julij 2014
Avtor:
Opis

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti,
Triglavski narodni park,
Ljubljansko geografsko društvo,
Planinska zveza Slovenije in
Planinsko društvo Lubljana Matica

vas vabimo na znanstveni posvet ob 90. letnici prvega zavarovanja Doline Triglavskih jezer in v spomin na lani tragično preminulega raziskovalca Doline dr. Bojana Erhartiča. Posvet bo potekal 5. in 6. septembra 2014 (v primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili za teden dni) v Koči pri Triglavskih jezerih.

Prvi dan, v petek, 5. septembra se bomo zbrali v koči do 16.00, ko bomo začeli z znanstvenim srečanjem. Okoli 10 predavateljev bo predstavilo svoje raziskovalne rezultate s področij geologije, geomorfologije, limnologije, rastlinstva, zgodovine človekovih posegov, prizadevanj za zavarovanje in razumevanja lepote Doline.

Drugi dan, v soboto, 6. septembra pa bomo organizirali dopoldanski terenski ekskurziji o živi in neživi naravi ter fotografsko naravoslovno delavnico.

Na terenski ekskurziji o neživi naravi bomo spoznali geološke in geomorfološke posebnosti Doline, s poudarkom na njeni tektonski zasnovi ter ledeniško-kraški preoblikovanosti. Ekskurzijo bodo vodili sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU in Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Na terenski ekskurziji o živi naravi se bomo posvetili posameznim ekosistemom (npr. stoječe vode, obrežja, melišča, skalne razpoke, alpska trata, visoke steblike, ruševje) ter spoznavali njihove značilne predstavnike pod vodstvom sodelavcev Triglavskega narodnega parka.

Na fotografski delavnici, ki bo namenjena naravoslovni fotografiji, se bodo udeleženci seznanili s temeljnimi tehnikami fotografiranja, z nastavitvami, izbiro motiva in s kompozicijo. Delavnica bo predvidoma potekala od 6. do 14. ure. Delavnico bo predvidoma vodil priznani slovenski fotograf Stane Klemenc.

Za teoretični del posveta, ki bo potekal v petek popoldne, zbiramo predhodne prijave brez plačila prijavnine. Za sobotne aktivnosti zbiramo prijave, ki so veljavne ob hkratnem plačilu 10 evrov. Prijavite se lahko na spletnem obrazcu.

Prijavnino nakažite na račun:

številka računa: SI56 0110 0603 0347 346, Banka Slovenije, Ljubljana

ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana

Namen: priimek in ime, 4235

Rok plačila: 31. 8. 2014

Vsak udeleženec sam rezervira in poravna stroške prenočevanja v Koči pri Triglavskih jezerih. Rezervacije za prenočišče sprejemajo na telefonski številki: 040 620 783. Prosimo povejte, da ste udeleženci posveta.

Udeležba je na lastno odgovornost.

Za organizacijski odbor:

dr. Aleš Smrekar
Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU

Slikam, torej pišem

Zgodnja dnevniška razmišljanja in likovna dela iz umetnikove zapuščine Razstava ob 95. obletnici rojstva umetnika in umetnostnega zgodovinarja Marijana Tršarja (1922–2010)

3. 4. 2017 ob 12:00 • Dekanat in razstavišče Avla Filozofske fakultete Univerze v Mariboru

Več >>

Emigranti, posredniki in država v Jugovzhodni Evropi pred letom 1914

5. 4. 2017 ob 11:00 • Mala dvorana ZRC, Novi trg 4, Ljubljana

Več >>

MISERERE MEI DEUS

HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu

9. 4. 2017 ob 19:30 • Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, Ljubljana

Več >>