17

JAN

17:30

Analiza razpada Jugoslavije v luči nacionalizma

Gostujoča prireditev


Osnovni Podatki

17. januar 2020 ob 17:30
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Zavoda YugoTranslate in Radio Študent v sodelovanju s Knjigarno Azil vabita na predstavitev znanstvene monografije Sergeja Flereta in Rudija Klanjška: Analiza razpada Jugoslavije v luči nacionalizma (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2019).
Predstavitev bo v  petek, 17. januarja, ob 17:30 v Atriju ZRC. Avtorjema se bosta kot sogovornika pridružila znani srbski zgodovinar Predrag J. Marković ter politolog in sociolog Tibor Rutar, pogovor pa bosta vodila Antun Katalenić in Mladen Zobec iz Aktualno-politične redakcije Radia Študent.

***

Pričujoča temeljna študija se od neštetih publikacij na temo razpada Jugoslavije razlikuje po tem, da se praktično sploh ne ukvarja z vojnami v 90-ih letih, temveč – opirajoč se na izjemno obsežno literaturo, kot tudi dokumentacijo iz prve roke – sledi genealogiji delovanja in razpada »Titove« Jugoslavije vse od leta 1943 ter obravnava ta razpad iz politološkega in zgodovinskega stališča kot dolgoročni proces, ki ga avtorja dopolnjujeta s študijami etnicitete in nacionalizma.

Rdečo nit dela predstavlja analiza delovanja političnih elit, predvsem v smislu njihovega odkritega in prikritega, celo nezavednega nacionalizma. Te elite so namreč večkrat verjele, da se bojujejo proti nacionalizmu, medtem ko so ga dejansko krepile. Kot je prikazano v delu, se je nacionalizem tako skrival tudi za idejami, da je Jugoslavija problem nacionalizma razrešila že po svoji »naravi«. Razkroj države pa je po njima v 80-ih letih končalo »etnično podjetništvo«.

Knjiga v tem smislu predstavlja nov poskus celostne analize pojava, ki ni relevanten le za področje Slovenije in nekdanje Jugoslavije, temveč tudi veliko širše, saj razumevanje funkcioniranja večnacionalnih političnih entitet nikoli ni bilo bolj aktualno kot danes.

Odtod ne preseneča, da je knjiga istočasno s slovensko doživela tudi angleško izdajo, in sicer v svoji razširjeni različici pri eni izmed vodilnih ameriških znanstveno-humanističnih založb Rowman & Littlefield (The Rise and Fall of Socialist Yugoslavia), njen prvi osnutek pa je že leta 2017 objavila beograjska založba Dan Graf (Da li je Jugoslavija morala da umre?).

Ob tej priložnosti bo knjiga na voljo s posebnim popustom.

Vljudno vabljeni.

Prireditev poteka ob podpori Javne agencije za knjigo RS.