Osnovni podatki
3. december 2013 ob 17:00
Filozofski inštitut ZRC SAZU, Novi trg 2,III. nadstropje

Organizator
Filozofski inštitut
Opis
Podiplomska šola ZRC SAZU - Filozofski modul vabi na uvodno predavanje, ki ga bo imel dr. Peter Klepec v okviru tematskega cikla z naslovom:

DEKONSTRUKCIJA DRUŽBENE VEZI:
PSOVKA, PANIKA, TESNOBA

Prvo predavanje bo v torek, 3. decembra ob 17. uri v prostorih Filozofskega inštituta ZRC SAZU, Novi trg 2, 3. nadstropje, Ljubljana.

V okviru tematskega sklopa nas bodo zanimali tisti pojavi, ki prinašajo določeno raz...dejanje družbene vezi. V prvih dveh predavanjih (3. in 10. decembra) si bomo ogledali kompleksen fenomen psovke, ki po eni strani lahko pomeni krepitev, po drugi strani, ko drugega zmerjamo in užalimo, pa razpustitev sleherne družbene in intersubjektivne vezi. V nadaljevanju (marec in april 2014) si bomo ogledali fenomen panike, ki že v Freudovem tekstu o množični psihologiji nastopi takrat, kadar se neka množica razkraja. Freud poudarja, da npr. vojaki ne poslušajo več povelj predstojnikov, temveč vsak skrbi le zase, ne da bi se oziral na ostale - "vzajemne vezi so popustile", pravi Freud in "osvobodila se je orjaška, nesmiselna tesnoba". V predavanjih bomo poskušali podrobneje opredeliti sam termin panike, ki nikakor ni ostro ali enoznačno določen, ter ga umestiti tako v razmerju do psihoanalitičnega pojma tesnobe, kakor tudi v kontekst sodobnih politik strahu in "družbe nadzora" (Deluze).

Tematski sklop šestih predavanj bo potekal v okviru podiplomskega predmeta Psihoanaliza in družbena vez, ob torkih ob 17. uri in sicer: 3. in 10. decembra 2013, 4. in 11. marca ter 15. in 22. aprila 2014, na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU.

Vsa predavanje Filozofskega modula so javna. Namenjena so tako podiplomskim študentkam in študentom programa, kakor tudi drugi zainteresirani javnosti. Vabljeni!
 

Gallusove sladke minime

9. 6. 2020 – Filozofski inštitut

Več >>

Knjige Založbe ZRC na Sejmu na zraku

25. 5. 2020 – Filozofski inštitut

Več >>