Osnovni podatki
22. maj 2015 ob 19:30
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

Knjigarna Azil prijazno vabi na pogovor ob predstavitvi knjige dr. Ane Hofman GLASBA, POLITIKA, AFEKT: NOVO ŽIVLJENJE PARTIZANSKIH PESMI V SLOVENIJI, ki je izšla pri Založbi ZRC.  Pogovarjali se bodo Tanja Petrovič, avtorica Ana Hofman in Svanibor Pettan.

  • Ali gre pri petju partizanskih pesmi danes za čisti nostalgični eskapizem?
  • Ali je zborovsko petje res preživeta glasbena dejavnost?
  • Ali je skupinsko petje kot primer družbenosti glasbe v pravem pomenu besede še vedno zmožno družbene kritike?
  • Zakaj se določene glasbene prakse štejejo kot bolj učinkoviti dejavniki mobilizacije estetske izkušnje v političnem boju?
  • Kakšno (zvočno) moč ima glasba v globalnem neoliberalnem kapitalizmu?

 

Knjiga Glasba, politika, afekt: novo življenje partizanskih pesmi v Sloveniji ponuja premislek o osrednjih vprašanjih, ki se nanašajo na politični potencial glasbe in zvoka v postjugoslovanski Sloveniji, zaznamovani z okoliščinami globalnega kapitalizma. Cilj knjige je premislek o vlogi glasbe v politični mobilizaciji in participaciji, o potencialu glasbenih dejavnosti pri samoorganiziranju, o izzivih in potencialih tako imenovanih glasbenih kolektivitet ter o sklicevanju na preteklost kot načinu političnega angažmaja točno 70 let od konca 2. svetovne vojne.

Po predstavitvi se veselimo nastopa Z'bork, feminističnega pevskega zbora in videoinstalacije beograjske umetnice Ane Adamović z naslovom Dva zbora.

Prireditev v organizaciji Knjigarne Azil podpira Javna agencija za knjigo RS.