Osnovni podatki
15. junij 2017 ob 18:00
Grad Slovenska Bistrica

Organizator
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta
Zavod za kulturo Slovenska Bistrica
Občina Slovenska Bistrica
Opis

Na razstavi v Gradu Slovenska Bistrica bo predstavljeno delovanje izjemno ambicioznega Ignaca Marije grofa Attemsa (Ljubljana 1652–Gradec 1732), ki je s svojima porokama, nakupi posesti, službami in nenazadnje z umetnostnim naročništvom poskrbel, da je v eni sami generaciji njegova rodbina postala ena najpomembnejših štajerskih plemiških družin. Na ozemlju današnje slovenske Štajerske in Gradca nam je zapustil izjemne gradove, dvorce in mestno palačo, okrašene z iluzionističnimi freskami. Na teh se je Attems poistovetil s polbogom Herkulom, ki je bil na Olimp sprejet po opravljenih junaških delih. Herkul je bil že v mladosti postavljen pred izbiro, ali naj gre po težki in strmi poti kreposti, ali se naj preda nasladi in takojšnjemu užitku. V njegovih dvomih in poteh lahko še danes najdemo dobra izhodišča za sprejemanje odločitev o lastnem življenju.

Ignac Marija grof Attems je razumel, da je treba vlagati v ljudi in prostor, če želiš uspeti. Ni uničeval prostora, temveč ga je obnavljal, naslonil se je na znamenite prednike, navezal na svoja italijanska in ljubljanska izhodišča, pa tudi na grofe Celjske, slavil svojo zavetnico Marijo, svojega sina poimenoval po dobrem razbojniku Dizmi in se predstavil kot novi Herkul. Javnosti bosta prvič, odkar sta bila odnesena iz slavnostne dvorane brežiškega gradu, predstavljena družinska portreta Ignaca Marije grofa Attemsa in njegove prve žene Marije Regine grofice Attems, rojene Wurmbrand, z otroki (sliki hranijo v Dvorcu Eggenberg v Avstriji).

VABILO:

flyer_attems.pdf

Razstava je eden od rezultatov raziskovalnega projekta Profano v sakralnem: reprezentacija posvetnih interesov v cerkveni umetnosti (J6-6848), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

FOTOGALERIJA: