23

SEP

09:00

Izza spominov: O dogodkih in ljudeh

Novinarski zajtrk in predstavitev knjige


Osnovni Podatki

23. september 2021 ob 09:00 do 23. september 2021 ob 20:00
Delpinova ulica 14 v Novi Gorici
Opis

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige IZZA SPOMINOV: O DOGODKIH IN LJUDEH zgodovinarja prof. dr. Branka Marušiča v četrtek, 23. septembra 2021, ob 19. uri v prostore (bodočega) knjižnega središča na Delpinovi ulici 14 v Novi Gorici. Pogovor z avtorjem bo vodil zgodovinar prof. dr. Oto Luthar.

Novinarski zajtrk ob izidu knjige in predstavitev monografij, ki so jih v letu 2021 izdale sodelavke Raziskovalne postaje ZRC SAZU v Novi Gorici oz. so izšle pri Založbi ZRC in so povezane z Novo Gorico, bo dopoldan, 23. septembra 2021, ob 9. uri v prostorih (bodočega) knjižnega središča na Delpinovi ulici 14 v Novi Gorici.

Dogodek v sodelovanju s Turističnim društvom Nova Gorica bo izveden skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi Vlade RS za zajezitev širjenja korona virusa.

 

Monografije sodelavk ZRC SAZU, Raziskovalne postaje Nova Gorica izdane v letu 2021:

Pri znanstveni založbi Peter Lang je izšlo delo zgodovinarke Neve Makuc Border Identities in the Early Modern Period: Venetian Friuli and the Habsburg County of Gorizia Mirrored in Contemporary Historiography (Thought, Society, Culture). Obravnava zgodnje moderne kolektivne identitete, povezane z ozemljem, jezikom, kulturnim okoljem, državo in domnevnim "etničnim" poreklom na obmejnih in večjezičnih območjih Furlanije in goriške grofije pred vzponom nacionalizmov devetnajstega stoletja.

V sodelovanju z Slovensko matico in ZRC SAZU Zgodovinskim inštitutom Milka Kosa je izšla znanstvena monografija Simon Rutar in Beneška Slovenija, uredili sta jo Danila Zuljan Kumar in Petra Kolenc, se z znanstvenimi prispevki Beneški Sloveniji pa tudi delu Simona Rutarja posveti z etnološkega, geografskega, jezikovnega in zgodovinskega zornega kota.

Monografija Govorica predmetov (Založba ZRC) je skupek raziskav etnologinj, ki obravnavajo materialno kulturo s teoretičnega, epistemološkega, historičnega in institucionalno raziskovalnega vidika. Špela Ledinek Lozej  govori o ognjiščih v Vipavski dolini kot središču vsakdanjih in posameznih dediščinskih praks

Etnologinja Katarina Šrimpf Vendramin v knjigi Zgodbe in prostor (Založba ZRC) raziskuje in predstavlja ustno izročilo zgornjega Obsotelja, ob slovensko-hrvaški meji.

Ostale monografije izdane pri Založbi ZRC v letu 2020/2021 o Novi Gorici oz. novogoriških avtorjev:

V okviru Založbe ZRC, ZRC SAZU je izšel tudi zbornik Dediščina razdeljenosti. Vzhod in Zahod po 1989, ki obravnava dediščino hladnovojne delitve Evrope od padca Berlinskega zidu do danes, ki ga je souredil zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič.

Alenka Di Batistta je v sklopu zbirke Umetnine v žepu izdala žepnico Ravnikarjevi bloki v Novi Gorici v kateri opisuje gradnjo blokov in življenje v njih kot odsev povojnih razmer, funkcionalistično zastavljene Ravnikarjeve bloke pa vrednoti kot prelomne v oblikovanju bivalne kulture širšega prostora. Alenka Di Battista svoje besedilo zaključuje s pozivom k ustreznemu vrednotenju in varovanju modernistične stanovanjske arhitekture povojnega časa.

Umetnost na stičišču kultur. Umetnostnozgodovinski oris mestne občine Nova Gorica. Bogato ilustriran oris umetnosti na Goriškem od srednjega veka do današnjih dni, ki ga je uredila Helena Seražin vsebuje najnovejša spoznanja o najlepših in najpomembnejših umetnostnih spomenikih na območju Mestne občine Nova Gorica (MONG).