Osnovni podatki
21. november 2013 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana.

Organizator
Založba ZRC
Opis

V preteklem letu sta izšli dve obsežnejši monografiji s področja zgodovine glasbe na Slovenskem: Slovenska glasba v dveh zvezkih avtorice Darje Koter ter večavtorsko delo Glasba na Slovenskem do konca 16. stoletja; slednje je prvi od štirih nameravanih zvezkov Zgodovine glasbe na Slovenskem, ki nastaja na Muzikološkem inštitutu ZRC SAZU.

Razmišljanje in pisanje o glasbi na Slovenskem odpira vrsto zanimivih vprašanj in dilem in tem se bo posvetil debatni večer z naslovom Kaj je v glasbi slovensko.

Debatni večer, ki ga bodo moderirali avtorji oz. uredniki zgoraj navedenih del  (Nataša Cigoj Krstulović, Metoda Kokole, Darja Koter, Gregor Pompe, Jurij Snoj) se želi dotakniti zlasti naslednjih vprašanj:

  • Glasba v slovenski kulturni zgodovini
  • Kaj je v glasbi lokalno, kaj univerzalno
  • Raziskovalna glasbena zgodovina in živa zgodovina glasbe
  • Nacionalno v umetnosti skozi čas: nacionalno v umetnosti v obdobjih pred romantičnim pojmovanjem narodnosti; nacionalno v umetnosti v obdobju slovenskega romantičnega nacionalizma; izžarevanje slovenskega romantičnega nacionalizma v 20. stoletju
  • Sodobne interpretacije nacionalnega in njegovega manifestiranja v umetnosti
  • Nacionalne kulture v globalizirani Evropi

Debatni večer v organizaciji knjigarn Azil in Beletrina bo v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani  21. 11. 2013 ob 19. uri.  Popestril ga bo nastop Kvarteta flavt Akademije za glasbo pod mentorstvom red. prof. Karoline Šantl Zupan.

Prijazno vabljeni!

Program knjigarn Beletrina in Azil je finančno podprla Javna agencija RS za knjigo.