Osnovni podatki
18. november 2019 ob 15:00 do 18. november 2019 ob 21:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Kilometri neokrnjene lepote plaž in globin morja vse hitreje postajajo spomin iz preteklosti. Vsako leto v oceanih konča vsaj osem milijonov ton plastike. Njena zverinska razsežnost se pokaže v prebavilih živali, ki umirajo, saj so razpadlo mikroplastiko prisiljene zaužiti, pri tem pa niso edine, saj plastični delci z vodotoki potujejo tudi v prehrano ljudi. Vsi nosimo odgovornost za nastalo situacijo in od nas je odvisna prihodnost morja. Ste pripravljeni prevzeti svoj delež?

Vabimo vas, da se nam pridružite na dogodku z naslovom Lepote in zver morja, ki bo v Atriju ZRC v ponedeljek, 18. november 2019. V sodelovanju ga prirejajo društvo NoMorePlastics , Zavod tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, društvo Smetumet ter ZRC SAZU v okviru projekta Nevidno življenje odpadkov.

Dogodek bomo pričeli ob 15. uri z MORJEM NAČRTOV, strokovnim delom, namenjenem turističnemu sektorju. Plastični odpadki so postali svetovni problem in turistična industrija se tega začenja zavedati. Na dogodku Lepote in zver morja boste spoznali orodje za nastanitvene objekte, ki pomaga pri zmanjševanju rabe plastike, in primere dobre prakse s Hrvaške. V skladu s paradigmo ponovne uporabe se boste naučili, kako lahko odpadkom vdihnete novo življenje. Dogodek bo potekal v okviru konzorcija Slovenia Green, ki združuje različne destinacije in ponudnike.

15:00 - 17:00: MORJE NAČRTOV

* Rachel McCaffery, Travelwithoutplastic, Velika Britanija: Orodje za hotele za zmanjševanje uporabe plastike za enkratno uporabo

* Lovorka Struna, Hotel Adriatic Rovinj, Maistra Hospitality Group,Hrvaška: Say no to Plastics - iniciativa Adriatic for Adriatic (TBC)

* Maja Rijavec, Smetumet, Slovenija: Kako hotelski odpadki dobijo drugo življenje

* dr. Dan Podjed, ZRC SAZU: Kako lahko vidimo nevidno življenje odpadkov?

* razstava Zver morja

18:00 - 20:00: ZVER KORNATOV

Ob 18.00 bomo ZVER KORNATOV spoznali na dogodku, namenjem vsem, ki si želite prevzeti dejavno vlogo v zmanjševanju uporabe plastike za enkratno uporabo in podpreti zamisel za morje brez plastike. Jadransko morje je eno najbolj onesnaženih na svetu. Žarišče problema je tudi na Kornatih, kjer je v vzponu jadralski turizem, odpadke pa na obalo prinesejo tudi onesnažene reke in navtični promet. Dogodek bo povezoval Dan Podjed, vodja projekta Nevidno življenje odpadkov.

* Ira Jakša, NoMorePlastics: Kdo smo in zakaj smo

* Valentina Bračanov, NP Kornati: Kakšna je danes zver Korantov in kako se z njo spopasti

* Ivana Kodric, Zlarin: Kako je majhen otok sredi Jadranskega morja postal prvi otok brez plastike

* Bojan Brecelj, ustanovitelj Medland projekta, fotograf, raziskovalec in pripovedovalec zgodb. Državljan sveta: O problemih in rešitvah glede plastike v Mediteranu

* Alenka Kreč Bricelj in Maja Rijavec; duo za društvom in socialnim podjetjem Smetumet: Prazne kante in vesele ribe! Kako se na kreativen način lotiti plastike v naravi

* Marin Medak, avanturist in podjetnik: o projektu Bundy on Tap veslaškega prijatelja Huw Kingstona. Uspešna kampanja, ki je privedla do tega, da je Bundanoon postalo prvo mesto na svetu, kjer ne prodajajo vode v plastenkah

Ob 20.00 sledi še zabavni del LEPOTA MORJA na katerem vam bomo pričarali zvoke, barve, oblike in okuse lepote morja, ki jo lahko ohranimo samo skupaj. Program prireditve bosta spremljali kreativna razstava najdb na Kornatih Zver morja ter razstava Nevidno življenje odpadkov, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje. Na kratko jo bo predstavil Sebastjan Weber, soavtor razstave. Pridružite se nam na dogodku in postanite del naše zgodbe.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 15. 11. 2019 na naslov ideje@goodplace.si. Veseli bomo vaše družbe ob kozarcu pijače.

Vljudno vabljeni!