Osnovni podatki
13. junij 2017 ob 8:00 do 3. avgust 2017 ob 20:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Prijazno vabimo k ogledu retrospektivne razstave fotografskega mojstra Boža Štajerja (1910–1967), ki je posvečena petdeseti obletnici njegovi smrti. Z razstavo hkrati obeležujemo tudi sedemdeseto obletnico začetkov njegovega fotografskega ustvarjanja, v obdobju katerega se je ohranila, kar enaindvajsetih tisočih posnetkov obsežna fotografska zapuščina, ki jo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Razstava Lesket ujetih trenutkov gostuje v Atriju ZRC z izbranimi fotografijami, ki predstavljajo pet večjih tematskih sklopov. Med njimi serija fotografij Sečoveljskih solin – ujeti trenutki pridobivanja in odvažanja soli so danes žal že del preteklosti – serija moških, ženskih portretov, katere je fotografski mojster posnel med svojim reportažnim delom. Izstopajoča je tudi fotografija sabljača Rudolfa Cvetka, prvega dobitnika olimpijske medalje. Na ogled je še nekaj izbranih podob prestolnice in serija fotografij, dokumentarnih posnetkov slovenskih kiparjev. Fotografovo znanje o kompoziciji in svetlobi ter poznanstvo s kiparji – Zdenko Kalin, Stojan Keržič, Karel Putrih idr. - so Božu Štajerju omogočili, da v kamero ni ujel le njihovih končnih izdelkov, temveč tudi po navadi nevidene idejne osnove, mavčne skice in delovne procese izdelovanja kipov.   

Razstavo pripravlja Muzej novejše zgodovine Slovenije, s podporo ZRC SAZU in Mestne občine Ljubljana. Razstava bo na ogled do 3. avgusta 2017.

Odpiralni čas: ponedeljek – sobota: 8.00-20.00, nedelja: 9.00-15.00.