Osnovni podatki
19. junij 2017 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Metina lista
Opis

Spoštovane, spoštovani!

ZRC SAZU in Metina lista vas v ponedeljek, 19. junija, ob 19. uri vabita na snemanje zadnje epizode 3. sezone podkasta* Meta PHoDcast, ki gostuje na medijski mreži Metina lista in v katerem se dr. Ana Slavec z gosti, znanstveniki in znanstvenicami tik pred zaključkom doktorata, pomenkuje o »življenju, vesolju in sploh vsem«. V prostem prevodu: gosti in gostje predstavijo svojo stroko, se dotaknejo znanosti kot družbene dejavnosti, po možnosti okrcajo razmere v raziskovalni dejavnosti v Sloveniji, vse to pa na poljuden in vsem razumljiv način.

Ani Slavec se bodo v pogovoru pred mikrofoni in občinstvom v Atriju ZRC tokrat pridružili:

Valter Cvijić, Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU (Je študent doktorskega programa Balkanski študiji na Fakulteti za družbene vede, v doktorski disertaciji pa se ukvarja s transformacijami dela in razredne subjektivitete v postsocialistični Srbiji.)

Nina Ditmajer, Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU (Njena raziskovalna dejavnost obsega zgodovino slovenskega knjižnega jezika, vzhodnoštajerski knjižni jezik, slovensko pridigarstvo, prevajanje Biblije ter slovensko cerkveno in posvetno pesništvo na slovenskem Štajerskem iz druge polovice 18. in prve polovice 19. stoletja.)

Peter Kumer, Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU (Njegovo področje zanimanja zajema antropološke vidike prostorske razporeditve socialnih skupin in njihov odnos do okolja. V svoji doktorski raziskavi, ki jo je začel leta 2013, obravnava lastnike majhnih gozdnih posesti in njihov način gospodarjenja.)

Elena Leghissa, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU (Raziskuje kolišča na Ljubljanskem barju. Že od časa študija se ukvarja se s prazgodovino, za doktorat pa raziskuje keramiko iz Dežmanovih kolišč pri Igu na Ljubljanskem, ki sodijo med najbolj bogata in poznana najdišča tega časa.)

Vabljeni!

*

Kaj je podkast? Neke vrste pogovorna radijska oddaja, ki je na sporedu samo na spletu, narejena z veliko zagnanosti in dobre volje. Ker je v obliki digitalne zvočne datoteke, si jo lahko naložite na poljubno napravo in poslušate, kadar vas je volja. Zamisel za podkast z doktorskimi študenti se je porodila dr. Luki Ausecu, v drugi sezoni pa se mu je kot sovoditeljica pridružila še dr. Ana Slavec. Skupaj z Natašo Briški urednico Metine liste, sta konec druge sezone izdala zbornik zapisov mladih znanstvenikov in znanstvenic, ki so nastopili v Meta PHodCastu. Knjiga s pomenljivim naslovom Zanimiva, navdihujoča, uporabna je darilo, ki ga podporniki Metine liste dobijo v zameno za donacije,  ki omogočajo njeno nadaljnje delovanje pri promoviranju znanosti. V ponedeljek bomo med udeleženci dogodka izžrebali enega, ki bo prejel izvod knjige.