Osnovni podatki
28. oktober 2014 ob 17:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Združenje Aufhebung v sodelovanju z ZRC SAZU vabi na predavanje z naslovom Od niča preko niča k niču Mladena Dolarja, ki se ima zgoditi 28. oktobra ob 17h v Atriju ZRC. Predavanju bo sledila pogostitev in prvi občni zbor Združenja Aufhebung.

* * *

Postajanje v bistvu, njegovo reflektirajoče gibanje, je zato gibanje od niča k niču in s tem nazaj k samemu sebi. Prehajanje ali postajanje se v svojem prehajanju odpravi; drugo, ki postane v tem prehajanju, ni kot nebit kake biti, temveč kot nič nekega niča, in prav to, da je negacija nekega niča, tvori bit. – Bit je le kot gibanje niča k niču, tako je bistvo; in bistvo tega gibanja nima v sebi, temveč je kot absolutni videz prav samo to gibanje, čista negativnost, ki nima zunaj sebe ničesar, kar bi negirala, temveč negira le to svojo negativnost samo, ki je v tem negiranju.

– Hegel

 

Aufhebung je mednarodno heglovsko združenje, katerega nedavna ustanovitev je naposled uresničila tisočletne sanje generacij in generacij filozofov, znanstvenikov, umetnikov in sploh vseh ljudi duha. Posvečeno je ne le študiju Heglove filozofije, ampak tudi in predvsem razvoju njenih sodobnih implikacij na področjih umetnosti, kulture, politike, filozofije in znanosti.