Osnovni podatki
28. november 2016 ob 18:00 do 28. november 2016 ob 21:00
Galerija Celica, Metelkova 8, Ljubljana

Organizator
Inštitut za kulturne in spominske študije
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF
Iniciativa žensk v glasbi - GLASNE
Opis

Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU ​v sodelovanju z Iniciativo žensk v glasbi - GLASNE vabi na predavanje dr. Ive Nenić. Predavanje z naslovom Moč delovanja pod njenimi pogoji: delovanje glasbenic na prostoru nekdanje Jugoslavije/Srbije bo v ponedeljek 28. novembra ob 18. uri v Galeriji Celica.

Glasbenice, ustvarjalke in umetniške vodje so zaradi svojega »spola« vedno izzivale kolektivno imaginacijo na Balkanu. Ne glede na to, ali so emancipatorne taktike in ideološke pozicije uporabljale namenoma ali ne, so bile njihove osebnosti v javnih diskurzih specifično predstavljene. V predavanju bo dr. Iva Nenić predstavila različne modele ženskega delovanja v kontekstu spreminjajočih se družbenozgodovinskih formacij v Srbiji in širše. Govorila bo o tem, kako so bile izvajalke na tradicionalno moških ruralnih ljudskih inštrumentih (gusle, frula) v Srbiji in na Balkanu sistematično izbrisane iz kanona ljudske kulture, in kako so kljub tem oviram uspele. Govorila bo tudi o vlogi inštrumentalistk v sodobni srbski popularni glasbeni sceni in opozorila na napetosti med »pomanjkanjem preteklosti« (odsotnost glasbenih prednic), na domnevno brez-spolen svet alternativne glasbene scene ter na mehanizme uradnih institucij in kulturne industrije. Osvetlila bo tudi sicer dodobra analizirano figuro pop-folk pevke, katere moč delovanja in spodbujanja družbenih sprememb je dandanes ali zanikana ali se jo goreče zagovarja. Skozi več primerov (npr. izvajanje lezbične identitete skozi zvočna sredstva v srbskem pop folku) bo pokazala na specifično predelavo spola in razrednih pozicij v ponovnem prisvajanju ljudske glasbe. 

Iva Nenić je etnomuzikologinja, feministka in teoretičarka kulture. Doktorirala je iz etnomuzikologije na ​Fakulteti za glasbo Univerze umetnosti v Beogradu ​i​n je zaposlena kot asistentka na Fakulteti za glasbo Univerze v Beogradu, sodeluje pa tudi z drugimi raziskovalnimi institucijami in nevladnimi organizacijami v Srbiji (Filozofska fakulteta, Znanstveni center Petnica, Fakulteta za politologijo). Raziskovalno se ukvarja z glasbo in spolom, tradicionalno in popularno kulturo, ideologijo in identifikacijo. Trenutno se ukvarja s topografijo popularne kulture v postmoderni zgodnjega 21. stoletja, s poudarkom na transgresiji, delovanju in distribuciji moči.

Predavanje bo v angleškem jeziku.

Dr. Iva Nenić