11

MAJ

11:00

Predavanje prof. Yehude BauerjaOsnovni Podatki

11. maj 2017 ob 11:00
Novi trg 3 / 1. nadstropje, dvorana SAZU
Opis

ZRC SAZU vas v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti vabi na predavanje prof. Yehude Bauerja, svetovno znanega strokovnjaka za zgodovino holokavsta in z njim povezane politike preteklosti.

Prof. Bauer je skupaj s svojimi starši rodno Češko zapustil na dan nemške okupacije. Podobno kot mnoge druge judovske družine iz tega dela Srednje Evrope so se v Palestino umaknili dobesedno v zadnjem trenutku.  

Za zgodovino ga je navdušil njegov srednješolski učitelj, ki mu je po maturi pomagal tudi pri iskanju možnosti za študij  v  tujini. Na koncu sta se odločila za ponudbo Univerze v Cardiffu, kjer je – razen v času arabsko‑izraelske vojne – ostal vse do diplome. Študij je nadaljeval na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, kjer je 1960 tudi doktoriral. V polstoletni predavateljski in raziskovalni karieri je bil gostujoči profesor na različnih evropskih in severnoameriških univerzah (Yale, Braddis, Clark …), vmes pa je na domači univerzi ustanovil revijo za študije genocida in holokavsta (Holocaust and Genocide Studies). Od začetka devetdesetih dela tudi kot raziskovalec centra Yad Vashem, kjer je od vsega začetka tudi član uredništva Enciklopedije holokavsta (Encyclopaedia of the Holocaust). Prvi zvezek enciklopedije  je izšel leta 1990.

Za svoje delo je konec devetdesetih let prejel eno najvišjih izraelskih nagrad za življenjsko delo, t. i. nagrado Izraela,  2001 pa je postal član Izraelske akademije znanosti in humanističnih ved. Prof. Bauer je tudi eden od soustanoviteljev mednarodne zveze za preučevanje holokavsta, katere članica je tudi Slovenija.

Med njegovimi deli kaže še posebej izpostaviti knjige A History of the Holocaust (1984), Jews for Sale? (1994) in Rethinking the Holocaust (2001).

V svojem predavanju se bo osredotočil na aktualne (re)interpretacije holokavsta na Poljskem, v Ukrajini in na Madžarskem. Poleg analize posameznih revizionističnih intervencij bo načel tudi vprašanje sodelovanja lokalnega prebivalstva z nemškimi okupacijskimi silami pri izvedbi "končne rešitve" oz. analiziral posamezne politike preteklosti v vzhodni in srednji Evropi.

Predavanje bo potekalo 11. maja ob 11.uri, v Dvorani SAZU, Novi trg 3/1. Vabljeni!

Yehuda Bauer