Osnovni podatki
16. februar 2017 ob 17:00
Univerzitetna knjižnica Maribor

Organizator
Raziskovalna postaja Maribor
Opis

V četrtek 16. februarja vas ob 17. uri prijazno vabimo v Maribor na predstavitev dveh knjig, ki sta lani izšli pri Založbi ZRC. Knjigi Made in YU 2015 in Fičko po Jugoslaviji bodo v Univerzitetni knjižnici Maribor predstavili Jernej Mlekuž, Martin Pogačar, Tanja Radež in Zdravko Duša. Pogovor bo moderirala Mateja Ratej, predstojnica Raziskovalne postaje ZRC Maribor.

V knjigi Made in YU 2015 so zbrane raznolike zgodbe iz jugoslovanske industrijske, vsakodnevne, mitske, popkulturne preteklosti in dediščine. A vendarle, te zgodbe, ki rastejo iz socialistične preteklosti, so zgodbe reči, ki imajo pomembno mesto tukaj in sedaj. Avtorji s pomočjo junakov in junakinj svojih esejev premišljujejo o dramatičnih in pomembnih spremembah, o preoblikovanjih vsakdanjih, kulturnih, političnih, ekonomskih in afektivnih svetovih na območju nekdanje Jugoslavije. Knjiga je dobila nagrado za najbolje oblikovano knjigo na 32. Slovenskem knjižnem sejmu (2016) v kategoriji znanstvene in stvarne literature (oblikovalka Tanja Radež).

V monografiji Fičko po Jugoslaviji: Zvezda domačega avtomobiizma med cestami in spomini avtor Martin Pogačar odpira vprašanja jugoslovanske avtomobilske dediščine in spomina. Pri tem za izhodišče vzame avto Zastava 750 oziroma popularnega fička. Skozi postjugoslovanske zgodbe tega predmeta razčleni življenje avtomobila, ki je verjetno najodločneje zaznamoval jugoslovansko avtomobilsko zgodovino. Vendar pa avtor seže dlje od nostalgije in spomina in avto vzame kot predmet, ki odpira večplastna vprašanja o avtomobilski dediščini, odnosu do socialistične preteklosti skozi perspektivo avtomobilizma, do vprašanja nacionalizacije tako spomina kot tudi tehniške dediščine. Skozi analizo različnih praks prisedanjanja preteklosti tematizira vprašanje afekta in avtomobilnosti, odnos med avtomobilom in (popularno, digitalno) kulturo ter nenazadnje širši odnos do socialistične preteklosti.