21

JUN

09:00

Simpozij o dediščini družine TönniesOsnovni Podatki

21. junij 2018 ob 09:00
Prešernova dvorana, Novi trg 4 / pritličje, Ljubljana
Opis

Spoštovane, spoštovani!

Slovensko-švedsko društvo in ZRC SAZU vas v četrtek, 21. junija, vabita na Simpozij o dediščini družine Tönnies in gospodarskem razvoju Kranjske in sosednjih dežel v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja.

Sodelujoči - Stojan Jakopič (pobudnik simpozija, Slovensko-švedsko društvo), Žarko Lazarevič, Peter Vodopivec (oba Inštitut za novejšo zgodovino), Aleš Krainer (arhitekt), Vladimir Vilman (Tehniški muzej Slovenije), Roman Kos (Slamnikarski muzej Domžale) in Anton Koselj (HE Moste) – bodo modernizacijo osrednje Slovenije predstavili skozi zgodovino družine Tönnies oziroma skozi oris razvoja določenih gospodarskih panog.

Gustav Tönnies (1814 – 1886) se je k nam priselil iz Švedske. Iz izučenega tesarja je napredoval do gradbenega podjetnika in tovarnarja. Ujeli je pravi veter (gradnje južne železnice skozi Ljubljano) in njegova dejavnost se je hitro širila. Med drugim je bil lastnik kamnolomov na Primorskem in opekarne v Kosezah pri Ljubljani, zgradil je Koslerjevo pivovarno v Šiški (danes Union), sodeloval je pri gradnji Tobačne tovarne ter povečavi in prezidavi ljubljanskega kolodvora. V zakonu s Slovenko Amalijo Malovrh so se mu rodili trije sinovi, ki so nadaljevali njegove posle in poskrbeli za gradnjo številnih znanih stavb po Ljubljani in osrednji Sloveniji.

Po simpoziju, ki se bo začel ob 9. uri zjutraj in bo potekal v v Prešernovi dvorani SAZU, Novi trg 4, Ljubljana, bo otvoritev priložnostne razstave.

Vljudno vabljeni!

PROGRAM SIMPOZIJA

Več o Gustavu Tönniesu si lahko preberete v ZRCalniku, v daljšem zapisu z naslovom Gustav Tönnies, priseljenčeva zgodba o uspehu.

Simpozij sta podprla: Pivovarna Laško Union d.o.o. in Mestna občina Ljubljana.

Oljni portret Gustava Tönniesa, danes v lasti njegovega prapravnuka Manfreda Tönniesa, ki živi v Celovcu (foto Milanka Jakopič) Fotoarhiv Slovensko-švedskega društva