Skip to main content

25

MAJ

18:00

Slovenci in cesarska cenzura od Jožefa II. do prve svetovne vojne

Otvoritev razstave


Osnovni podatki

25. maj 2023 ob 18:00 do 25. maj 2023 ob 20:00
NUK, Turjaška ulica 1, 1000 Ljubljana
Opis

V četrtek, 25. maja, vas ob ob 18. uri vabimo v Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK), kjer bo v avli pred Veliko čitalnico otvoritev razstave z naslovom 

Slovenci in cesarska cenzura od Jožefa II. do prve svetovne vojne

Slavnostni govorniki bodo: gospod Viljem Leban, ravnatelj NUK,  dr. Oto Luthar, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, in dr. Marijan Dović, glavni avtor razstave. 

Razstavo bo odprl dr. Aleš Musar, soprog predsednice Republike Slovenije. V glasbenem delu bo nastopil violončelist Kristijan Krajnčan.

Na kratko o razstavi

Cenzura je neizčrpna in večno aktualna tema. V zgodovini srečevanj med Slovenci in cenzuro je obdobje med vladavino Jožefa II. in prvo svetovno vojno, ki je prinesla konec monarhije, eno najbolj zanimivih in dinamičnih. V tem času, ki ga skoraj simetrično razpolavlja revolucionarno leta 1848, se je od Pisanic dalje oblikovala slovenska posvetna književnost, rojevali so se prvi časopisi v slovenščini, vzpostavljalo in krepilo se je narodno gibanje, ob vse večji politični diferenciaciji so se zaostrovala mednacionalna trenja. Vse te procese je pomembno sooblikovala cesarska cenzura: do leta 1848 v obliki prevladujoče predcenzure, konkretizirane v policijsko-cenzorskem omrežju razvpitega predmarčnega dvojca Metternich–Sedlnitzky, po marčni revoluciji pa v obliki pocenzure, ki je problematične avtorje neusmiljeno krotila s pomočjo sodnega aparata. Razstava »Slovenci in cesarska cenzura od Jožefa II. do prve svetovne vojne« s spremljajočim katalogom poljudno prikaže, kako pomembno je cenzura v dolgem 19. stoletju krojila podobo slovenske literature in kulture. 

Razstava bo na ogled do 25. novembra 2023.