Osnovni podatki
11. junij 2015 ob 17:00
Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4, Ljubljana
Opis

Yasha Beresiner: Beyond the Masonic Veil

ZRC SAZU prijazno vabi na predavanje Yashe Beresinerja, ki bo 11. junija ob 17. uri, v Prešernovi dvorani na Novem trgu 4. Yasha Beresiner je vsaj v samostojni Sloveniji prvi prostozidar, ki bo o prostozidarski zgodovini spregovoril tudi javno. Je tudi avtor številnih knjig o prostozidarstvu.

Prostozidarstvo je tisti del zgodovine civilizacije, ki je zaradi svoje narave v veliki meri skrit pred očmi ne le laične pač pa tudi strokovne javnosti. S prostozidarsko zgodovino se tako praviloma ukvarjajo kar prostozidarji sami, tisti pač, ki so tudi v svojem vsakodnevnem življenju humanisti po izobrazbi.

Yasha Beresiner je Past Master Quatour Coronati Lodge N2076, London, Past Standard Bearer United Grand Lodge of England in Honorary Senior Grand Warden Grand Lodge of the State of Israel, če omenimo samo nekaj najbolj izpostavljenih prostozidarskih funkcij.  Njegova predavanja pokrivajo različne prostozidarske topike, predvsem pa je poglobljen poznavalec redov Royal Arch. Napisal je večje število člankov za prostozidarske revije, med drugim pa tudi dve knjigi, »200 years of Royal Arch Freemasonry in England 1813 – 2013« in pa »The Freemason's Handbook of Toasts, Speeches and Responses«.

Yasha Beresiner bo svoje predavanje posvetil prostozidarski zgodovini od leta 1717 pa do današnjih dni, predvsem v kontekstu vrednot, ki vodijo to gibanje. Zgodovino bo postavil v univerzalen kontekst, saj je prostozidarstvo živo na vseh celinah in v vseh demokratičnih državah sveta. Prek vrednot prostozidarstva bo to zgodovino povezal v sozvočje s celotno zgodovino človeštva predvsem pa s pričakovanji sodobnega zemljana.

Predavanju v angleškem jeziku bo sledila diskusija. Prijazno vabljeni!