Osnovni podatki
16. maj 2019 ob 21:30 do 15. junij 2019 ob 21:30
Pročelje stavbe na Novem trgu 5. Ljubljana
Opis

ZRC SAZU tudi letos z veseljem gosti Svetlobno gverilo. Ta mednarodni umetniški festival se na svojstven način loteva predstavljanja umetniških stvaritev, ki pri svojem učinkovanju izrabljajo medij svetlobe. Letošnji festival se posveča raziskovanju meja.

Svetlobna gverila letos gostuje v oknih ZRC SAZU na Novem trgu 5 s projektom Za  odstrtimi okniNa ogled bo od 16.maja do 15.junija - vse dni v tednu med 21.30 in 23.30. Prijazno vabljeni!

Ob tem se najlepše zahvaljujemo sodelavkam in sodelavcem Inštituta za slovensko narodopisje za prijazno pomoč pri izvedbi projekta!

Vabimo seveda tudi k ogledu ostalih projektov, ki letos v okviru Svetlobne gverile potekajo na različnih lokacijah v Ljubljani. PROGRAM

 

ZA ODSTRTIMI OKNI:

Študentje so pod mentorstvom doc. mag. Boštjana Drinovca z ALUO in prof.dr. Franca Soline s FRI zasnovali in izpeljali svetlobno instalacijo z naslovom Za odstrtimi okni. Namen umetniškega dela v oknih na Novem trgu je opozoriti na dihotomijo med zasebnim in javnim v kontekstu vizualne umetnosti. Avtorji nam dovolijo pokukati v namišljeno zasebnost stanovanj; mestni sprehajalec ob večerih postane voajer, ki zre tja, kamor drugače nima dostopa. Gledalcem pa se bo preko spletne strani, dostopne s pomočjo QR kode, odstrl še dodatni pogled v interierje, onkraj neposrednega vizualnega zapisa v oknih. Gledalci bodo  namreč s svojimi mobilnimi telefoni lahko dostopali do virtualne ravni instalacije, in na  spletu spremljali dodatne komentarje ustvarjalcev, podane v obliki povezav na video posnetke. S projektom se meja med zasebnim in javnim zabriše – podobno kot na socialnih omrežjih, na katera projekt namiguje – tudi v fizičnem prostoru.

SODELUJOČI: (ALUO; Unikatno oblikovanje, Video in novi mediji): Maruša Mazej, Darko Osterc, Zala Zagoršek in Simona Žiher; (FRI): Živa Škof in Žiga Trontelj

MENTORJI IN STROKOVNI SODELAVCI: prof. dr. Franc Solina, doc. dr. Aleš Jaklič, doc. mag. Boštjan Drinovec, doc. dr. Petja Grafenauer

Koprodukcija: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Fakulteta za računalništvo in informatiko, ZRC SAZU in SAZU.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.