23

MAR

17:00

Zgodbe iz grajskih soban. Preobrazbe, prenosi in nove namembnosti opreme gradov v vzhodni Sloveniji

Grad Slovenska Bistrica, razstavišče Graslov stolp


Osnovni Podatki

23. marec 2023 ob 17:00 do 20. maj 2023 ob 17:00
Grad Slovenska Bistrica, razstavišče Graslov stolp

Organizator: Zavod za kulturo Slovenska Bistrica


Opis

Razstava Zgodbe iz grajskih soban. Preobrazbe, prenosi in nove namembnosti opreme gradov v vzhodni Sloveniji, ki so jo pripravili sodelavci UIFS ZRC SAZU v sodelovanju s študenti in profesorji Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, se seli na tretjo lokacijo – v Graslov stolp v gradu Slovenska Bistrica.

Vljudno vabljeni na otvoritev, ki bo 23. marca 2023, ob 17.00.

Po uvodnem pozdravu direktorice Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica gospe Herte Žagar, bosta

zasnovo razstave predstavila vodja projekta doc. dr. Tina Košak ter soavtor razstave, doktorski študent FF UM in mladi raziskovalec na ZRC SAZU Jure Donša.

 

Razstavo, ki na primerih 22 gradov iz vzhodne Slovenije, pojasnjuje usode in poti opreme ter spremembe namembnosti grajskih stavb, zlasti po razpadu habsburške monarhije,

so pripravili raziskovalci Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU, kustosinji Pokrajinskega muzeja Maribor ter študenti dodiplomskih, podiplomskih in doktorskih programov umetnostne zgodovine, medkulturne germanistike in zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru pod mentorstvom doc. dr. Tine Košak in red. prof. dr. Polone Vidmar.

Image removed.

Razstava je rezultat temeljnega raziskovalnega projekta Umetnost v času zatona plemstva. Transformacije, translokacije in reinterpretacije (J6-1810) in raziskovalnega programa Umetnost na Slovenskem v stičišču kultur (P6-0061), ki ju financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.