Osnovni podatki
28. februar 2020 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

Knjigarna Azil in Založba Maska vabita na predstavitev knjige Zgodovina živali Oksane Timofeeve (prevod Aleksandra Rekar), ki bo v petek, 28. februarja, ob 19.uri v Atriju ZRC. Z avtorico se bo pogovarjala dr. Bara Kolenc, ki je h knjigi prispevala spremno besedo. Pogovor bo moderiral dr. Mladen Dolar. Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku.

Na dan predstavitve bodo v knjigarni Azil knjige na voljo z 20 odstotnim popustom.

O KNJIGI
Knjiga si je naslov izposodila pri Aristotelu in analizira podobo živali v filozofski tradiciji. V naši kulturi je fenomen živalskosti, pa tudi njemu bližnji fenomeni, kot sta revščina in norost, nekakšen negativni zgled za človeško bitje, da se lahko z njimi primerja in tako določi svojo lastno naravo in bistvo.

»V moji Zgodovini živali so ljudje, stvari, duše, kozmos, odtujenost, komunizem itn. vsi po vrsti liki, ki igrajo svojo vlogo v metafizičnem scenariju, ki ga ni nihče napisal.« – Oksana Timofeeva, Zgodovina živali

Oksana Timofeeva (rojena leta 1978 v Sibiriji) poučuje filozofijo na Evropski univerzi v Sankt Peterburgu in je višja raziskovalna sodelavka Inštituta za filozofijo Ruske akademije znanosti v Moskvi. Je članica umetniškega kolektiva Čto delat'? (Kaj storiti?), urednica revije Stasis ter avtorica knjige Vvedenie v èrotičeskuju filosofiju Žorža Bataja (Uvod v erotično filozofijo Georgesa Batailla, NLO 2009). Njena Zgodovina živali je v angleškem izvirniku izšla pri založbi Jan van Eyck leta 2012, bila objavljena v ruščini pri Novoe literaturnoe obozrenie leta 2017, v slovenščino pa je bila prevedena po dopolnjeni angleški izdaji založbe Bloomsbury (2018).

Bara Kolenc je raziskovalka na Filozofskem inštitutu Univerze v Ljubljani in predavateljica na AGRFT v Ljubljani. Je avtorica knjige Ponavljanje in uprizoritev: Kierkegaard, psihoanaliza, gledališče (DTP, Analecta, 2014). Objavlja članke v domačih in tujih revijah (Problemi, Filozofski vestnik, Maska, S Journal) in prispevke v monografijah (nazadnje The Language of Touch, Bloomsbury, 2019). Je tudi ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti in prejemnica ene najpomembnejših evropskih gledaliških nagrad Theatertreffen Comission of Work (2016).

Prireditev bo potekala ob podpori Javne agencije za knjigo RS.