Fotografska razstava Nine Sotelšek do 31.1. 2020 na ogled v Atriju ZRC

Datum objave: 09. januar 2020

V Atriju ZRC bo do konca meseca januarja na ogled fotografska razstava z naslovom Kje sem, ko spim fotografinje Nine Sotelšek. Razmišljanje o nezavednem je fotografinjo vodilo k stvaritvi dveh nizov podob, v katerih raziskuje svojo vpetost v fizični in metafizični svet.

Fotografinja v polje nezavedanja vstopa prek sanj oziroma spanja. K univerzalni izkušnji spanja pristopa izrazito osebno in camero obscuro usmeri v svojo spalnico, na posteljo, kjer samo sebe snema med spanjem. V svoji spalnici se je snemala več zimskih mesecev zapored, posnetki pa so nastajali celo noč in je torej čas ekspozicije izenačila s časom spanja. Pri tem je spreminjala položaj kamere, izrez in osvetlitev, le deloma nadzorovan ustvarjalni proces pa je prinesel presenetljive rešitve.

Čeprav jo opazimo kvečjemu po šopu las, ki kukajo izza odeje, so fotografije spanja vendarle podobe njene fizične prisotnosti. "Lahko govorimo o paradoksalni situaciji, ki je nastala s pomočjo fotografije, da je fizično, oprijemljivo telo predstavljeno kot nekaj, kar je odsotno, če pa ga že slutimo, ostaja v mejah nesnovnega, neoprijemljivega. Edini vidni dokaz o prisotnosti telesa in njegovega nezavednega premikanja je odeja, ki skozi gube, ki so se nabrale v pravcate otočke posteljnine na različnih koncih žimnice, zasuke in polzenje čez posteljni rob nakazuje pot, ki jo je telo ponoči nenadzorovano opravilo po postelji," je ob razstavi zapisala kustosinja Andreja Rakovec z Umetnostnozgodovinskega inštituta ZRC SAZU.

Fotografska razstava Nine Sotelšek je začetek dlje trajajočega cikla fotografskih razstav, ki jih bomo v Atriju ZRC postavljali pod kuratorsko taktirko Andreje Rakovec. Prva razstava bo kot rečeno na ogled do 31. januarja, septembra pa bodo niz nadaljevali z razstavo del Andreja Perka.

Iz serije Kje sem, ko spim?, 2016, črno-bela fotografija na pleksi steklu, digitalni tisk. Foto: Nina Sotelšek