FOTOGRAFSKI NATEČAJ ZA MLADINO »LJUBLJANSKO BARJE – ČLOVEK IN NARAVA«

Datum objave: 5. Junij 2012

Krajinski park Ljubljansko barje (KPLB), Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti (ZRC SAZU) in umetnosti in revija GEA so organizirali fotografski natečaj za mladino z naslovom »Ljubljansko barje – Človek in narava«.

Natečaj je sodil med dejavnosti, ki v okviru mednarodnega projekta 2Bparks hkrati potekajo v več državah Evropske unije in katerih namen je mlade pritegniti k obiskovanju, opazovanju ter kakovostnemu doživljanju zavarovanih območij. Na tehnično precej zahtevno temo, ki kaže odnos in vpliv človeka, sodobne družbe in tehnologije na ohranjenost narave, tako v pozitivnem kot negativnem smislu, se je odzvalo 23 avtorjev, ki so prispevali 115 fotografij.

Štiričlanska strokovna žirija v sestavi Barbara Zupanc (direktorica KPLB), Bojan Erhartič (raziskovalec na ZRC SAZU), Anja Leskovar (odgovorna urednica revije GEA) in Oskar Karel Dolenc (mojster fotografije Fotografske zveze Slovenije, EFIAP, Fotoklub Ljubljana) je 28. maja 2012 pregledala in ocenila prispele fotografije. V ožji izbor je izbrala 22 fotografij. Na podlagi ocen je žirija razdelila nagrade:

1. nagrada: polet z balonom nad Ljubljanskim barjem v organizaciji ZRC SAZU ter knjiga Biseri sveta v očeh svetovnih popotnikov, ki jo podarja založba Mladinska knjiga:

  • kategorija A – osnovna šola: Miha Predalič (Tihožitje)
  • kategorija B – srednja šola: Gregor Bolha (Rumeni padalec)
  • kategorija C – do 26 let: Nina Žnideršič (Spokojnost)

Miha Predalič: Tihožitje

Gregor Bolha: Rumeni padalec

Lev Slivnik: Razgled v pristanu

2. nagrada: izlet s kanuji in kolesi po Ljubljanskem barju pod vodstvom sodelavcev KPLB ter polletna naročnina na eno izmed revij Moj planet, Plus ali GEA ter knjiga Biseri sveta v očeh svetovnih popotnikov, ki jo podarja založba Mladinska knjiga:

  • kategorija A – osnovna šola: Janja Gornik (Koze poskrbijo za lepe bregove)
  • kategorija B – srednja šola: Hana Hanžek (brez naslova)
  • kategorija C – do 26 let: Živa Malovrh (Barjanska lepotica vsepovsod ustvari idilo)

3. nagrada: izlet s kanuji in kolesi po Ljubljanskem barju pod vodstvom sodelavcev KPLB:

  • kategorija A – osnovna šola: Lev Slivnik (Križem kražem sejemo)
  • kategorija C – do 26 let: Tamara Štefančič (Zima na barju)

Zaradi nekoliko manjšega odziva si organizatorji natečaja pridržujejo pravico, da ne podelijo vseh nagrad!

Na razstavi bodo sodelovali avtorji vseh 22 v ožji izbor izbranih fotografij, med katerimi sta še avtorici, ki prejmeta promocijske nagrade Krajinskega parka Ljubljansko barje:

  • Ana Cebe Podržaj (Polenta naj bo, Krhko zbližanje)
  • Ana Logar (Okoli naokoli)

Organizatorji se vsem mladim fotografom in njihovim staršem ter mentorjem zahvaljujemo za sodelovanje in čestitamo nagrajencem!

O kraju in datumu odprtja fotografske razstave, kjer boste tudi prevzeli nagrade, boste obveščeni po elektronski pošti.